Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tíz százalékkal drágul a földgáz

Tíz százalékkal drágul a földgáz
Infovilág

A földgáz importárát a kőolajtermékek, végső soron a kőolaj ára határozza meg. Az elmúlt időszakban a kőolajárak ismét tovább emelkedtek; míg 2007. október elején 80 amerikai dollár körül volt egy hordó kőolaj ára, addig napjainkra ez 130 USD fölé emelkedett, ami több mint 60%-os áremelkedés.

A földgáz-importárakat a kőolajtermékek utolsó kilenc hónapos súlyozott átlagára alapján határozzák meg. Tekintettel arra, hogy Magyarországon a földgáz-felhasználás mintegy 4/5-öd részben importból származik, közgazdasági szükségszerűség az importárak figyelembevétele a hazai árszabályozásban.

A Magyar Energiahivatal a továbbiakban is folyamatosan nyomon követi a tendenciákat, és – ha szükséges – a jogszabályok értelmében negyedévenként tesz javaslatot az árak módosítására.A július 1-jei emelés egy átlagos (1660 m3 éves fogyasztású), az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak havonta mintegy 1540 forintos többletkiadással jár.

A kormány tisztában van vele, hogy a folyamatosan emelkedő energiaárak a magyar lakosságra egyre nagyobb terhet rónak. Ezért a terhek enyhítését célzó gázár- és távhő-támogatási rendszer 2008-ban is elérhető a rászoruló háztartások számára. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium kezelésébe tartozó, a családokban az egy fogyasztási egységre jutó nettó havi jövedelem alapján számolt gázártámogatás valamilyen formájában – a 2008. áprilisi adatok szerint – összesen 1 662 000 háztartás részesül, ez a gázt fogyasztó háztartások körülbelül 60 százaléka. Az egyes támogatási kategóriákhoz rendelt 2008-i jövedelemhatárok és az ezekhez tartozó háztartások száma az alábbi módon alakul:

Tekintettel arra, hogy a távhő előállítása a háztartások döntő többsége esetében földgázból történik, ezért a gáz árának emelkedésével a távhő díjának emelkedése is prognosztizálható (a távhő esetében ármegállapító hatóságként a települési önkormányzatok szerepelnek, így a díjrendszer országosan nem egységes). A támogatási rendszer kiterjed a távhővel fűtő, a jövedelmi feltételeknek megfelelő háztartásokra is: a 2008. áprilisi adatok alapján közel 296 ezer háztartás részesült távhőár-támogatásban, ez az érintett távhős háztartásoknak kb. 45%-a.

Címkék