Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A "tigris" véleménye: van megoldás a kiszivárgás megakadályozására

A "tigris" véleménye: van megoldás a kiszivárgás megakadályozására
Infovilág

Úgy tűnik föl, hogy a társadalom egyébként üdvözlendő informatizálódása azok malmára hajtja a vizet, akik észrevétlenül és a felelősségre vonás elkerülésének biztos tudatában, hajlamosak visszaélni a munkakörükhöz kapcsolódó belső jogosítványokkal és lehetőségekkel. A védekezést nehezíti, hogy a mai, felhasználóbarát operációs rendszerek egyre nagyobb szabadságot engednek az új technológiát képviselő adathordozók és kommunikációs eszközök használatában. Ez a sok szempontból nagyon hasznos lehetőség azonban, egy néhány száz munkaállomást üzemeltető hivatal esetében már nagy kockázatot is jelent. A plug-and-play támogatást kihasználva ugyanis ellenőriz(het)etlenül csatlakoztathatóak a hivatali számítógépekhez digitális fényképezőgépek, palm- és Ipaq-kézi számítógépek, illetve pen drive-ok (USB-kulcsok), amelyek "célirányos felhasználásukkal" kitűnő eszközök lehetnek a többnyire csak jelszavas védelem észrevétlen kijátszására.

A Lumension Security cég által fejlesztett Sanctuary® szoftverrendszer egyedülálló lehetőségeket biztosít a felsorolt hiányosságok megoldására. Alkalmazásával az informatikai rendszer valamennyi felhasználója és adatkapuja tekintetében egyedi biztonsági rendszabályok érvényesíthetők, és egy speciális megoldás segítségével – szükség esetén – az egyes adatkapukon keresztül megvalósult adatforgalom akár tartalmilag is vizsgálható. Az ún. „fehér lista” elven működő szoftver segítségével elérhető, hogy az egyes munkaállomásokon keresztül csak a biztonsági felügyelet által előzetesen hitelesített és engedélyezett eszközök, adathordozók használatával lehessen a rendszerben tárolt információkhoz hozzájutni. A szoftverrendszer kizárólagos magyarországi forgalmazója, az Atigris Zrt. több sikeres államigazgatási és banki bevezetés tapasztalatai alapján javasolja a Sanctuary® szoftver használatát azoknak az  intézményeknek, amelyek az információszivárgás megelőzésére tett eddigi intézkedéseiket még teljesebbé, hatékonyabbá kívánják tenni.

Az Atigris Zrt., a hazai informatikai piac egyik meghatározó szereplője, a Microsoft legnagyobb magyarországi, kilenccsillagos Gold Partnere. Üzleti hatékonyságot növelő, komplex megoldásokkal szolgálja ki ügyfeleit. Segít az igények felmérésében, a rendszerek kiválasztásában, tervezésében, bevezetésében és működtetésében. Saját termékei és megoldásai mellett világcégekkel dolgozik együtt az informatikai biztonság, a dokumentumkezelés, az elektronikus oktatás területén. Olyan nagy és fontos  ügyfeleket szolgál ki, mint a Miniszterelnöki Hivata, az OTP Bank Nyrt., a MOL Nyrt. 

Címkék