Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Környezetvédelem és reneszánsz – egyeztettek a szakminiszterek

Környezetvédelem és reneszánsz – egyeztettek a szakminiszterek
Infovilág
Találkozójukon a miniszterek egyeztettek arról is, hogy a környezetvédelmi kérdéseket beépítik a diákok tudását vizsgáló Pisa-felmérésbe. A két tárcavezető a világörökségi helyszínekre vonatkozó részletes szabályozás mielőbbi megalkotásáról is megállapodott. Tárgyalásukon szóba került az is, miként tud együttműködni a két minisztérium a «reneszánsz év, 2008» programsorozatban, amely figyelemmel van a környezeti kultúrára, a környezet- és természetvédelemre is.

Fodor és Hiller egyetértett abban, hogy a környezettudatos gondolkodás kiemelt fontosságú ügy, erre már az iskolapadban el kell kezdeni a felnövekbő nemzedékek felkészítését. Fodor kezdeményezte, hogy a két tárca vizsgálja meg a kötelező környezetvédelmi oktatás bevezetésének lehetőségeit a közoktatási rendszerbe. A miniszterek megállapodtak abban, hogy a diákok tudását vizsgáló magyarországi Pisa-felmérésbe bekerülnek olyan kérdések is, melyek a diákok környezetvédelmi ismereteit mérik fel.

A tárcavezetők emellett megegyeztek: támogatási rendszert dolgoznak ki a környezettudatos szemléletmódot elősegítő tananyagok elterjesztésére. Szót váltottak arról is, hogyan tudnák növelni a hazai iskolák részvételét az ökoiskola rendszerben. Felvetették továbbá közös programok szervezésének szándékát az új Hortobágyi-Mátai Erdei Iskolában. A két tárca közösen segíti az «erdeióvoda-programot», együttműködik a «zöld óvoda», az «ökoiskola», valamint a GLOBE nemzetközi környezeti nevelési program kapcsán is. A felnőttképzésben is meg kell jeleníteni a környezeti szempontokat mind a képesítést adó szakképzés, mint a szakmai továbbképzés keretében – szögezték le a miniszterek.

A találkozón a két miniszter az oktatási kérdések mellett a világörökségi helyszínek kezelésével is foglalkozott. Fodor Gábor már javasolta a vonatkozó jogszabály felülvizsgálatát. A tárcavezetők a hiányzó szabályozás mielőbbi megalkotásában állapodtak meg.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által kezdeményezett «reneszánsz év, 2008» kapcsán a két tárca „Tisza reneszánsz túrát” szervez a Tisza-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságok bevonásával. A rendezvénysorozat része lesz továbbá egy közös kiállítás Luigi Ferdinando Marsigliről, a reneszánszkori olasz tudósról az esztergomi Duna Múzeumban. Minderről szintén egyeztetett a két szaktárca vezetője.
Címkék