Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Csiklandós kiállítás: Wilhelm Reich – Sex! Pol! Energy!

Csiklandós kiállítás: Wilhelm Reich – Sex! Pol! Energy!
Infovilág

A március 9-ig látható kiállítás Reich rendkívül heterogén munkásságát mutatja be életének egyes állomásai mentén. Az amerikai Wilhelm Reich Infant Trust jóvoltából először láthatók Reich maine-i birtokán kívül az orgonenergia-kutatáshoz kapcsolódó eszközök.

A kiállítási tárgyak között van például egy korai Medical DOR-Buster, amellyel Reich a pácienseit kezelte, a laboratóriumának eszközei, valamint egy önarcképe is, amely a híres Oranur-kísérlet után készült.
Láthatók továbbá Reich (2007. november 3-ig zárolt) hagyatékából származó olyan dokumentumok, filmek és fényképek is, amelyeket mindeddig sehol sem mutattak be. Ezek felölelik a tudós pszichoanalitikus munkásságát és a szexpol időszakát is.

Wilhelm Reich ugyanis már alig 22 évesen pszichoanalitikusként dolgozott Bécsben, ahol kollégáival a kezelések gyakorlati problémáit tárta fel szisztematikusan. Ezen vizsgálatok eredményei, valamint a freudi libidó-eleméletből továbbfejlesztett orgazmuselmélet szolgáltak Reich terápiatechnikai újításainak (karakterelemzés, vegetoterápia, orgonterápia) alapjául.

Reich, aki elméletei miatt parázs vitába keveredett még Freuddal is, végül 1930-ban Berlinbe ment, ahol belépett a Német Kommunista Pártba és folytatta szexuálpolitikai munkásságát. Tevékenységét azonban annyian támadták, hogy három évvel később, „A fasizmus tömegpszichológiája” című könyvének megjelenése után kizárták a pártból és hamarosan a Pszichoanalitikusok Nemzetközi Társaságából is. Reich ezt követően Amerikába emigrált, ahol néhány év után nemcsak betiltották az általa kifejlesztett orgon-akkumulátorok alkalmazását, de meg is semmisítették őket – írásaival együtt. Reich 1956-ban halt meg, miközben börtönbüntetését töltötte.

A Bécsi Zsidó Múzeum egy másik kiállítása a „Minden asszonyok legjobbika – női dimenziók a zsidóságban“.

Címkék