Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Német könyvadomány a Szépművészeti Múzeumnak

Német könyvadomány a Szépművészeti Múzeumnak
Infovilág
Baán László főigazgató az adományt rendkívül fontosnak nevezte, mert a múzeumi könyvtár nemzeti művészettörténeti könyvtárként is funkcionál. Az átadott kötetek (Ágost herceg wolfenbütteli könyvtárában található grafikai portrék katalógusa: 1500–1850, A sorozat: Portrégyűjtemény) nemcsak a múzeum könyvtárát gazdagítja, hanem a tudományos munkát is segíti. Az irodalmi adományprogram keretében a DFG tavaly 21 000 euró összértékben támogatott magyar tudományos intézményeket.

A DFG a német tudomány központi önkormányzati szerve, amely támogatja a németországi egyetemeken és közfinanszírozású kutatóintézetekben folyó kutatást. A kutatáshoz teljesítőképes tudományos könyvtárra van szükség. A DFG ezért támogatja valamennyi szakterületen a teljesítőképes információs rendszerek kiépítését valamint az irodalom- és forrásállományok feltárását és rendelkezésre bocsátását. Ennek keretében a DFG támogatja a külföldi tudományos intézeteket is német szerzők kutatási publikációinak megszerzése esetében.

Ezen kívül a DFG a Német Külügyminisztériummal és a Szövetségi Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Minisztériumával együttműködve támogatja a német tudományos kutatási eredmények külföldön való elterjesztését, olyan formában, hogy támogatja a külföldi tudományos intézményeket a német, kutatásra vonatkozó publikációk megszerzésénél. Megkeresés alapján a DFG beszerez monográfiákat, sorozatokat, kézikönyveket és CD-ket németországi szerzőktől német nyelven vagy idegen nyelvi változatban, valamint német kiadók folyóiratait.

A Szépművészeti Múzeumban működik Magyarország legnagyobb művészettörténeti könyvtára. Elsősorban a tudományos általános munkákat és feladatokat támogatja a restaurálás területén, de egyidejűleg kutatási és művészettörténeti tanulmányok könyvtára is.
Címkék