Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megkétszerezte noteszgép-eladásait az Acer: itthon piacvezetővé vált

Megkétszerezte noteszgép-eladásait az Acer: itthon piacvezetővé vált
Infovilág
Egri Csaba egy tavaly nyáreleji szűkkörű sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy "az Acer az idén itthon negyvenötezer notesz-számítógépet szándékozik eladni". Hozzátette: ha a terve sikerül, akkor újra ez a márka lenne a vezető a magyarországi notbook-piacon. A képviselet-vezető hangsúlyozta: az általa képviselt cég stratégiája a minőségre, a megbízhatóságra és a csúcstechnikára épül, arról viszont szó sem lehet, hogy beszállnának kétes minőséghez vezető bárminemű árversenybe. Vevőiket termékeik hagyományosan jó minőségével, új formáival és az erős szervizháttérrel kívánják megtartani, lehetőség szerint a vásárlói kört bővíteni.

A valóság 2007-ről: elérte, sőt, csaknem megkétszerezte a nyáron jelzett eladási célját a "magyar" Acer. Egri Csaba ma kora délelőtt azt mondta, hogy a vállalat mindenekelőtt versenyképes árainak és széles termékkínálatának köszönhetően ugrott az élre. A saját márkával jelzett gépek eladása mellett az idén (a nemrég felvásárolt) Gateway és a Packard Bell márkájú készülékekkel is kiegészíti a választékot.

Szokatlan módon konkrét értékesítési adatot is közölt a képviselet-vezető, idézvén a Gartner piacelemző cég ide vonatkozó jelentését, amely szerint tavaly az Acer 73 450 eladott noteszgéppel 22 százalékos piaci részesedést ért el Magyarországon. Egy kérdésre válaszolva az Acer-képviselő elmondta, hogy az otthoni–üzleti/munkahelyi használatra vásárolt noteszgépeik aránya 70–30 százalék volt itthon tavaly.

Ami igaz, az igaz: a hordozható számítógépek műszaki-technológiai tartalma (korszerűsége!) és formája, valamint versenyképes ára, széles választéka, újszerű szervizelése (ha netán elromlanék a gép, futár megy érte, viszi a brnói szervizbe, és megjavítva vissza a tulajdonosának) egyaránt vonzó lehet a vásárlónak, használónak, aki jó ideje nem a legolcsóbb, hanem az igényeinek leginkább megfelelő mobil számítógépet keresi a boltokban. Eljött az idő nálunk is, hogy a noteszgép kezd egy kicsit "divatcikké" válni, és ezzel közelít is a mobiltelefon-használati szokásokhoz. Nem kevesen vannak, akik a kicsiny és könnyű, ám vezeték nélküli hálózatra is kapcsolódó masinákat visznek magukkal, és ugyanők akár kétszer akkora, tehát 17–20 hüvelyk képátlójú, a multimédia-rafinériák valamennyi finomságára alkalmas, szupergyors, nagy teljesítményű notebookot használnak munkahelyen, otthon egyaránt. Ők azok, akik egyre kevésbé tűrik a nagy számítógép-dobozokat az asztalukon vagy mellett, és akik a "behálózott" irodában, lakásban szívesen viszik magukkal gépüket egyik helyiségből a másikba, és használják multimédia-központként is.

Ezek az igények és tulajdonságok szerencsésen találkoztak/találkoznak az Acer noteszgép-választékában, a többi között ennek is köszönheti a cég a "mesés" forgalom- (és vele együtt nyereség)növekedést. (A magyarországi leányvállalat forgalma tavaly 38 millió euróra rúgott.) Miként ma délelőtt elhangzott: nem pusztán itthon, hanem az egész kelet-közép-európai térségben. Az is elhangzott, hogy a HP és a Dell után – az összes személyi számítógépet alapul véve – az Acer ma a harmadik, ám a mostani és tartós lendületét tekintve, akár a második helyre is előre léphet.

Az idei célokról Egri Csaba elmondta, hogy a cég eltökélt szándéka a piaci részesedés további növelése (mintegy 30–40 százalékkal!) és a vezető hely megőrzése a magyar piacon. A cégérében is zöld Acer következetesen törekszik a környezet védelmére a gyártásban és a termékek anyagválasztékában egyaránt. Termékfejlesztői messzemenően figyelembe veszik a számítástechnika és szórakoztató elektronika összesimulását, különös tekintettel a vezeték nélküli megoldásokra. Mindezek tudatában a szakmai sajtó érdeklődéssel tekint az Acer tavaszi termékbejelentése elé, amely több szenzációt is tartogat – jegyezte meg a tajvani cég magyarországi képviselet-vezetője.
Címkék