Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gyermeksegélyvonal: új nemzetközi telefonszám

Gyermeksegélyvonal: új nemzetközi telefonszám
Infovilág
A tanulmány az egyes tagországokbeli bevezethetőséget vizsgálja, és olyan gyakorlati kérdésekkel foglalkozik, mint a hívásátirányítás a legközelebbi segélyvonalra, hogyan kell eljárni, ha egy országban több különböző nyelvű segélyszolgálat működik, és hogyan lehetne az új hívószámot széles körben megismertetni. A tanulmány várhatóan 2008 első negyedévében készül el.

A 116 111-es szám arra szolgál, hogy az elesett, védelemre szoruló gyermekek beszélhessenek valakivel az őket foglalkoztató kérdésekről, megvitathassák az őket közvetlenül érintő ügyeket és vészhelyzetben segítséget kaphassanak. Ennek révén a gyerekek tudatában lehetnek, hogy nincsenek egyedül, a környezetükben mindig van valaki, aki törődik velük, és így félelemtől mentes életet élhetnek. Október 29-én az Európai Bizottság «harmonizált számra érdemes, közérdekű szolgáltatásnak» minősítette a gyermeksegélyvonalakat, és hivatalosan kijelölte számukra a nemzetközi 116 111-es hívószámot. A Bizottság a 116 111-es gyermeksegélyvonal-telefonszámot elsődleges fontosságúnak tekinti a gyermekjogokról szóló EU-stratégia kidolgozásában.

A Child Helpline International (CHI) és az UPC üdvözli, hogy az Európai Bizottság konkrét lépéseket tett egy közös európai gyermeksegélyvonal-szám elfogadásáért. A CHI azt javasolja, hogy minden gyermeksegélyvonal-szolgálat vitassa meg az alkalmazás és a továbblépés lehetőségeit az illetékes nemzeti szabályozó hatósággal.

A CHI már jó ideje kérvényezte egy közös szám kijelölését. Tavaly márciusban hivatalosan is benyújtotta javaslatát arra, hogy a 116 111-es szám váljék az egyedi, harmonizált európai ingyenes gyermeksegély-hívószámmá. A CHI szeretné elérni egy globális, könnyen megjegyezhető ingyenes hívószám kijelölését is avégett, hogy világszerte az összes gyermek megkaphassa az őt megillető törődést és védelmet.


Az Európai Unió arra fogja kérni tagállamait, hogy nemzeti szinten állítsák üzembe a gyermeksegély-hívószámot. A hivatalos javaslat várhatóan még az év vége előtt megszületik, így a nemzeti szabályozó hatóságok 2008 elejétől kezdődően kioszthatják a hívószámot.

Az ezzel kapcsolatos hivatalos EU-dokumentum itt .

A Child Helpline International (CHI) a gyermek-segélyvonalak nemzetközi hálózata, amely a gyermekek jogainak védelmében tevékenykedik. A CHI több mint 150 országban működik és meggyőződése, hogy a gyermekeknek és a fiataloknak nem csupán jogaik vannak, de ők tudják igazán meghatározni a saját problémáikat. A szervezet küldetése, hogy a gyermekek számára védelmet biztosítson és a gondjaikra felhívja a döntéshozók figyelmét. 2003 óta összefogja az embereket azért, hogy létrehozza a gyermek-segélyvonalak erős nemzetközi hálózatát. Ezek a szolgálatok mindenféle távközlési eszközzel igyekeznek kapcsolatot teremteni a gyerekek számára, így a többi között telefonon, postai levelezésen, rádióállomásokon, szöveges üzeneteken és bizalmas internetes csevegőszobákon keresztül. A CHI célja, hogy 2010-re a világ csaknem összes országában működjön gyermeksegélyvonal.
Címkék