Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Katapult-program” – a hátrányos helyzetű fiatalok megsegítésére

Infovilág

A Katapult Mentorprogram három területen tevékenykedik:

* A bejutás esélyeinek növelése felvételi kedvezményekkel: előnyben részesítés a felvételi eljárás közben.
* A beilleszkedés megkönnyítése országos, intézményekben működő mentorhálózaton keresztül.
* A munkaerő-piaci esélyek növelése a programban igénybe vehető képzések, illetve közösségépítő tevékenységek által.

A Mentorprogram lényeges eleme a személyes kapcsolat kialakítása, az egyénre szabott problémamegoldás. A mentorok már a tanév megkezdése előtt kapcsolatot teremtenek a felvett hallgatóval, és az első naptól kezdve személyes segítőként vezetik be őt az egyetemi/főiskolai életbe. Az önként jelentkező mentorok végigkalauzolják a mentoráltat az egyetemi/főiskolai épületeken, segítenek a tárgyfelvételben, a tanulmányi, egyetemi ügyintézéssel kapcsolatos teendőkben és az esetlegesen felvetődő problémák megoldásában.

Azoknak a felvételt nyert hallgatóknak, akik a felvételi jelentkezési lapon jelezték jogosultságukat az eljárás közben érvényesítendő „előnyben részesítésre” vonatkozóan, valamint csatolták a programban való részvételhez szükséges nyilatkozataikat, a 06 80 20 46 41-es zöld telefonszámon kell felkeresniük a Katapult Mentorprogramot.

A Katapult Mentorprogram eseményei, rendezvényei

I. Önkéntes munka Dombegyházon (augusztus 6--11.)

A Katapult Mentorprogram egyik fő törekvése, hogy kipróbálja működőképességét az önkéntesmunka-szervezés területén. Augusztus 6--11. között egy hátrányos helyzetű kistelepülés, Dombegyház igen fontos infrastrukturális fejlesztéseiben vesznek részt a Mentorprogram önkéntesei.

Dombegyház körülbelül 2400 lakosú település, közel a román határhoz. Az önkéntesek számottevő segítséget nyújtanak a dombegyházi általános iskola kifestésében, illetve egyéb felújítási munkálataiban, a futballpálya felújításában, fejlesztésében, valamint a falu könyvtárának és az iskola ebédlőjének informatikai fejlesztésében. Az általános felújítási munkák során az önkéntesek szakmai felügyelet mellett dolgoznak, az informatikai munkákban viszont szakirányú tanulmányokat folytató, illetve mélyebb informatikai tudással rendelkező önkéntesek vesznek részt.

A Katapult Mentorprogram vezetői hallgatói öntevékeny hálózatot építenek ki, amelynek lényege, hogy a programban részt vevők nemcsak „hivatalból” tevékenykednek, segítik egy erős közösség kialakulását.

A program céljai között szerepel az is, hogy térségi szinten központokat hozzon létre, amelyek a regionális képzések, illetve találkozók helyszínei lesznek a jövőben.

II. Mentorprogram gólyatábor (augusztus 16--20.)

A mentorok és pártfogoltjaik megismerkedésének, a közösségépítésnek, valamint a képzéseknek a legfontosabb helyszíne a Mentorprogram gólyatábor. Az idei gólyatábort augusztus 16. és 19. között rendezik meg az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumában, Budapesten.

A négynapos tábor programja hivatalos képzési, valamint szórakoztató, közösségformáló részből áll össze. A táborban megjelennek és előadást tartanak az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviselői, valamint a Katapult Mentorprogram vezetői és oktatói. A szórakoztató programok között szerepel a többi közt „gólyashow”, éjszakai vetélkedő, filmvetítés, színház, többféle táncház, koncertek, vidámpark, sportnap.

megkülönböztetett figyelem a felsőoktatás felvételijénél

Katapult mentorok hálózata

 

Címkék