Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ereink és életünk védelmében

Ereink és életünk védelmében
Infovilág
Magyarországon az érszűkület mintegy 400 ezer embert érint, gyakorisága ötvenéves kor felett akár húsz százalékra is megnő. Fokozottan veszélyeztetettek a dohányosak, valamint azok, akiknek magas a koleszterinszintjük, cukor- vagy magasvérnyomás-betegségben szenvednek. A romló alsóvégtagi keringés leggyakoribb, már érezhető tünete a járáskor a vádliban vagy a combban fellépő görcs, fáradtság- vagy nehézségérzet, fájdalom, ami pihenéskor rövid idő alatt megszűnik.

EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával útjára indított szűrőprogram február közepén kezdődik: egy év alatt 48 városban, nagyobb településen feltehetően több százezer embert vizsgálnak meg ultrahangos Doppler- és vérnyomásmérő készülékkel. A „boka/kar index mérés” egyszerű, fájdalommentes, beavatkozással nem járó műszeres vizsgálat. Ennek során megmérik a vérnyomást mindkét felkaron, valamint lábakon a boka magasságában. E kapott értékeket elosztják egymással (boka/kar) és ez adja az index pontos értékét. Amennyiben az alsó végtagon mért vérnyomás alacsonyabb, az érszűkület diagnosztizálható.

A műszeres vizsgálatok eredményeit összesítik, és a rászorultakat terápiában részesítik, gyógyulásukat öt éven át kísérik figyelemmel. Az EReink Védelmében elnevezésű program 2013. február 1-jén zárul.

Európában Magyarország éllovas a szív- és érrendszeri betegségek, illetve rosszindulatú daganatok okozta halálesetek számát illetően. Míg azonban például a mellrákot – érthetően –mindenki komolyan veszi, az ennél kétszer gyakoribb érbetegségeknek alig tulajdonít a lakosság jelentőséget. Ugyanakkor ennek veszélye sem lebecsülendő, hiszen igen alattomosan támad: csak minden tizedik perifériás érbetegnél jelentkeznek klasszikus tünetek. Ez a kor
több szempontból is veszélyes. A láb vérellátásának romlása akadályozhatja mindennapi tevékenységünket, késői felismerése pedig akár a végtag amputációjához is vezethet.
Mindemellett a legújabb kutatások arra hívták fel a figyelmet, hogy az érszűkületes beteg számára nem is az alapbetegség, hanem a gyakran már meglévő koszorúsér- vagy agyérbetegség jelenti a legnagyobb veszélyt. A nemzetközi statisztikák szerint, normál, tünetmentes társaikhoz hasonlítva, az érszűkületes betegeknek kétszer nagyobb az esélye a szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezésére. Egy olyan országban, ahol az összes halálozás több mint feléért szív- és érrendszeri megbetegedések felelősek, nem lehet eléggé hangsúlyozni a perifériás érbetegség előrejelző funkciójának fontosságát.

A szűrésen részt vevőket a kapott eredmények alapján 4 csoportba sorolják majd. Az eredmények és a kockázati tényezők értékelése alapján minden beteg tanácsot kap kezelőorvosától, az egyéni megelőző intézkedések alkalmazására. Mindezeken felül „kötelező” kontrollvizsgálatokat is előírnak.

A szakmai program mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a nagyközönség tájékoztatására is, hiszen egy hosszú ideig tünetmentes betegség esetében nélkülözhetetlen az érintett kezdeményezése: az orvoshoz fordulás. Az érdeklődők minden, a perifériás érbetegséggel, a boka/kar index méréssel, vagy a programmal kapcsolatos tudnivalót megtalálhatnak a www.ervprogram.hu címen elérhető honlapon, vagy az ország bármely részéből helyi tarifával hívható (06) 40/918-020 számon.
Címkék