Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Újabb siker a Liliom jegyében

Újabb siker a Liliom jegyében
Infovilág
A most zárult kampány idején a szűrésre történő invitálással együtt egy nyereményszelvényt is kézbesített a postás. Aki a szűrővizsgálaton megjelent, részt vehetett a nyereményjátékban. Az ellenőrizhetőség céljából a kitöltött és visszaküldött nyereményszelvényen szerepeltetni kellett a szűrést végző orvos nevét, valamint a szűrésre irányító, vagy azt elvégző védőnő nevét is.

A program azonban nem szorítkozott erre a nyereményjátékra. Augusztus utolsó napján, rendhagyó módon virágba borult a Duna Lánchíd és Erzsébet híd közti szakasza. Az esemény célja az volt, hogy felhívják a hölgyek figyelmét a méhnyak-szűrés fontosságára. A Lánchíd pesti hídfője mellett megtartott sajtótájékoztató után a rendezvény védnöke, a miniszterelnök felesége, Dobrev Klára, a Liliom-program háziasszonyai és a meghívottak ötszáz óriás papírliliomot bocsátottak vízre, ezzel szimbolizálva azt az ötszáz hölgyet, akik a rendszeres szűrés segítségével az egyébként elkerülhető méhnyakrákban halnak meg évente.

A hölgyeket nem csupán a szűrésen ösztönözték aktív részvételre. A Kívül-belül nő című fotópályázaton arra kérték a hivatásos és amatőr fotósokat, fogalmazzák meg egy képben, vagy akár képsorozatban mindazt, amit számukra a nőiesség, a női egészség jelent. A csaknem 230 alkotásból a legjobbakat Budapest egyik legforgalmasabb metróállomásán tekinthették meg az érdeklődők.

A szűréseket támogató tv- és rádióreklám több országos és regionális televízióban, rádióban volt látható, hallható. Ezen kívül sajtóhirdetések és női ruhaboltok öltözőiben elhelyezett plakátok is felhívták a hölgyek figyelmét a szűrés fontosságára. A hirdetések mellett ismert Zsuzsa keresztnevű hölgyek is közreműködtek a kampány arcaiként. A választás nem véletlenül esett rájuk: a Zsuzsanna név jelentése ugyanis liliom.

A Liliom-program ezúttal is az egészségügyi döntéshozók és a civil szféra együttműködésével valósulhatott meg. A program főtámogatója az első szakaszhoz hasonlóan a Lilly Hungária Kft. volt. A vállalat összesen 40 millió forinttal segítette a tavaly nyáron indult felvilágosító, a szűrési arányt növelő program sikerét.

A megyék versenye a várttól eltérően alakult, a legtöbb szelvényt a 396 ezer lakosú Békés megyéből küldték be, ami csak a 11. legnépesebb megye hazánkban.
Érdekes az a trend, hogy az első négy legtöbb vizsgálatot végző megye olyanok közül került ki, melyek nem a legsűrűbben lakottak közé tartoznak, pl.: Hajdú-Bihar, Zala megye. Kivétel ez alól Borsod-Abaúj-Zemplén, ami az előkelő harmadik helyen végzett, de például Pest megye, Budapesttel együtt csak a hetedik legtöbb szelvényt beküldő lett. A legkevesebb szelvény Tolna, Baranya és Komárom-Esztergom megyékből érkezett.

A szponzori felajánlásból származó fődíjat, egy Nissan Micra típusú személygépkocsit a szarvasi Kepenyes Zoltánné nyerte meg. A második helyezettnek járó, 200 ezer forintos IKEA utalványt Szabó Mihályné (Téglás) nyerte meg.

10 000 forint értékű L’Oréal szépségcsomagot nyert: Honti Jánosné, Balassagyarmat; Safárné Kuruczi Noémi, Csécse; Tilyó Györgyné Szarvas;
Novák Józsefné Izsák; Ézsiás Anikó Tiszakécske

Címkék