Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mi Sam-nek, Sung-nak, piacnak ingere...

Mi Sam-nek, Sung-nak, piacnak ingere...
Infovilág
Németh László egyetlen mondatba sűrítette a mai tájékoztató lényegét: „A Samsung 40%-os részesedéssel piacvezető a multifunkciós lézernyomtatók, és 20,8 %-os részesedéssel vezető szereplő az LCD-megjelenítők tekintetében is.” A továbbiakból kiderült, hogy a dél-koreai anyavállalat és leányvállalatai a nagyvilágban – ekként hazánkban is – becsvágyó tervekkel és cselekedetekkel kezdik meg a 2007. évet.



Ami a monitorokat illeti: az LCD megállíthatatlanul tör előre, olyannyira, hogy a Samsung az idén még gyártott kétféle katódsugárcsöves monitorjának az előállítását is heteken belül (?) megszünteti, egyúttal – a megrendelések növekedésének a reményében – növeli a széles, a 16–10 oldalarányú lapos képernyők előállítását.

A törekvés gyakorlati okai: a számítógép-használók küszöbén toporgó Windows Vista operációs rendszer, amely előnyben részesíti ezt a képarányt, továbbá a természetes emberi igény is: ha már monitor, akkor legyen minél nagyobb, minél több információt hordozó, a lehető legtöbbet mutató, továbbá alkalmazkodó is a felhasználói programokhoz, filmek megtekintéséhez, játékokhoz. Konkrétan: a mérnöki munka, a kiadvány- meg szövegszerkesztés áttekinthetőbb a horizontális, az internetoldalak pedig a függőlegesen hosszanti felületen. Ezért jó is, ha a képernyő – igény szerint – 90 fokkal elfordítható.

Az igény és a kínálat szerencsésen találkozik az Samsung új képernyő-kínálatában, amelynek további igen fontos jellemzője a képfrissítési idő elképesztő mértékű csökkentése: 2003-ban 16 ezredmásodperc volt, az idén már nagy sorozatban gyártják a két milliszekundumosokat, jövőre pedig lesz 1 ezredmásodperces is.

Még ennél is fontosabb a színhelyes, a lehető legélethűbb színeket megjelenítő monitorok kínálata. Saját szemünkkel láthattuk a mai tájékoztatón azt a készüléket, amelyik az amerikai NTSC-színpaletta 97%-át képes megjeleníteni – összehasonlításul: egy hagyományos LCD ennek csupán 82%-át. Jegyezzük is meg e készülék típusát, hasznára válhat mindazoknak, akik már a képernyőn is azt a színvilágot akarják látni, amit majd nyomtatásban: erre a Samsung 931C jelű, 19 hüvelyk képátlójú monitorja alkalmas.

És ez még csak a kezdet! Heteken belül, 2007 elején megjelenik a dél-koreai cég XL-20-as professzionális LCD-monitorja, amelyik a LED BLU háttérvilágításnak (amikor is LED-ek világítják meg a képkockákat) köszönhetően az NTSC-színtartomány 114%-át mutatja, ugyancsak a fotókkal, grafikai programokkal foglalkozók nagy örömére. A képernyő színkalibráló rendszerrel működik, mi több, fém/bársony árnyékoló kávát is kap, hogy még tökéletesebb képet láthasson a használója.

Miután házigazdáink kereskedők, a számaikról is szólnak gazdagon. Tavaly óta a Samsung piacvezető a magyar monitorpiacon; igaz, előtte is az élbolyban tülekedett. (Az idei számok a táblázatban.)





Mielőtt a nyomtatókról tudósítanánk, még essék szó a az IT-kiegészítőkről, az optikai meghajtókról és a merevlemezekről. A képek önmagukért beszélnek:

























Még a szakmában is kevesen tudják, hogy a Samsung abszolút piacvezető a multifunkciós lézerkészülékek (nyomtató/szkenner/másoló/fax) piacán: 41%-os részesedését egész évben stabilan tartotta, köszönhetően az olyan sokoldalú termékeknek, mint az SCX-4200 – szögezte le Szendi Horváth Ádám. A fekete-fehér lézernyomtatók esetében a piac 15, a színesek tekintetében a piac 17,6%-a Samsungé. Úgy tartja biztos második helyét, hogy mindössze kétféle készülékkel van jelen a kereskedelemben. Itthon 2003-ban jelent meg lézernyomtatók piacán, és mostanra már a piac negyede az övé. A fejlődés állomásai: 2003: 5,4. 2004: 10, 2005: 18, 2006: 25%.

Jövőre számottevően bővíti a nyomtatókínálatát a dél-koreai világvállalat. Különösen fontos szerepet szán a CLP-300 jelű termékének. “A kis irodai és otthoni felhasználásra is ideális készülék a világ legkisebb, csendes, felhasználóbarát, könnyen kezelhető színes lézernyomtatója” – mutatta be az előadó.

A Samsung díjnyertes termékei között olyan különlegességek is találhatók, mint az A4-es, falra szerelhető meg a Circular printer, amely akár tenyérben elfér.

Sokak számára talán rejtély, mi a Samsung a piaci térhódításának a titka? Az egyik – és a legfontosabb –, hogy a cég árbevételének 8–10 százalékát fordítja kutatásra, fejlesztésre, a másik: mukatársainak több mint a fele éppen a K+F területen dolgozik. Elképesztő szellemi erő munkálkodik a haladásért. Emellett a Samsung fölismerte: azért, hogy gyorsan reagálhasson a piac mozgásaira, célszerű, ha az elektronikai piac teljes termékválasztékát produkálja, azaz a PC-től az interneteszközökig. Íme a szemléletes kép:


Ennek ismeretében korántsem utópia a cél: a nyomtatóágazat szeretné utolérni azt a részesedést a világpiacon, amelyet a telefonok, monitorok tekintetében már elért a Samsung. Az itthoni célok közül kiemelendő, hogy a magyar leányvállalat az idén a hazai közbeszerzésből 8 százalékkal részesült, és jövőre 20 százalékos részre törekszik – természetesen a nyomtatók, multifunkciós termékek vonatkozásában.

Ami a konkrét termékeket illeti: a nagyvállalatokat szeretné megnyerni az ML 4550 jelű, percenként 43 lap teljesítményű új gépének. A kis- és közepes vállalkozásoknak az ML 3050-est ajánlja a szakember, a nyomtató teljesítménye percenként 28 lap. Otthonra a 24 lap percenkénti kinyomtatására alkalmas ML 2510-es lehet korszerű választás. Mindegyik masina nagy előnye, hogy a vetélytársak hasonló teljesítményű készülékeinél jóval kisebb tömegűek, kisebb helyen elférnek.

Címkék