Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kamera figyeli a randalírozókat

Kamera figyeli a randalírozókat
Infovilág
Az agresszív megnyilvánulásokat a kamera, illetve a hozzá csatlakoztatott mikrofon kiszűri a környezetből, és „meghozza” a szükséges intézkedéseket. A berendezés hatékonyan működtethető köztereken éppúgy, mint börtönökben vagy vonatokon. Az erőszakos cselekményekre érzékeny rendszert már két holland városban fölszerelték, és hamarosan Londonban is kipróbálják.

Az erőszakkal párosuló bűnesetek kilencven százalékát hangos szóváltások előzik meg. A Sound Intelligence ügyvezető igazgatója, Derek van der Vorst, az újszerű őrző kamera bemutatóján elmondta: a csatlakoztatott mikrofonok folyamatosan elemzik a „hallottakat”, és ha agresszív hangokat észlelnek, a rendszer azonnal riasztó jelzést küld a rendőrségre. Ott ráközelítik a kamerát a gyanús hangforrásra, és máris megállapíthatják a tényállást. A berendezésnek köszönhetően a rendőrség az eddiginél gyorsabban reagálhat a történtekre, és riaszthatja a legközelebb posztoló járőröket. Külön előny, hogy az ellenőrző központokban az automatizálásnak köszönhetően kevesebb munkaerőt kell foglalkoztatni.

Adatvédelmi aggályok sem vetődhetnek föl, hiszen a rendszer nem rögzíti a szokásos, hétköznapi beszélgetéseket, kizárólag csak a rendkívüli eseményeket. Nincs a központban olyan gomb, amelyet megnyomva mégis bele lehetne hallgatni az utcán békésen sétáló emberek csevegésébe. Ám ha létezne is ilyen kapcsoló, akkor sem lehetne megérteni semmit a duruzsolásból, hiszen a mikrofonokat a talaj felett három-négy méterre helyezték el.

Címkék