Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 10. Az év 131. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739413. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar borrendek: jövőbe tekintő hagyományőrzők

Infovilág


Némi csalódottsággal vette tudomásul a krónikás, hogy a magyarországi borrendek csak harminc esztendővel ezelőtt kezdtek megalakulni. Ha pár órával ezelőtt bárki azt tudakolta volna e sorok írójától, hogy mikor jegyezték be az első borrendet itt, a Kárpátok gyűrűjében, a bor Duna, Tisza menti őshazájában, bizonnyal a 15. század vége lett volna a válasz. Az az időszak, amikor Tokaj-Hegyaljáról ekhósszekereken vitték északra a vidéket sarcoló lengyel katonák a Tokaj szőlővesszein termett nektárt. A lengyelek, akik egyébként hagyományosan kiváló kapcsolatokat ápolnak velünk, később még rímbe is szedték: Polak - węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki, azaz: Lengyel – magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát. A lengyel talán az egyetlen nyelv, amelyik külön szót węgrzyn alkotott a kiváló magyar borra, egészen pontosan: az óborra...

Annak ellenére, hogy Európa boldogabb felében (amelyet mi, magyarok megvédtünk tatár- és törökdúlástól, és amely csaknem évszázadon át éppen a mi eleink dúlását félte...) már a középkorban alakultak borlovagrendek, nálunk ez a szokás évszázadokon át váratott magára. Mi, magyarok, ”csak” ittuk bort (már akinek jutott), aztán sírva vigadtunk vagy éppenséggel darvadoztunk borgőzös állapotban. Arra kevésbé gondoltunk, hogy a magyar föld és éghajlat áldásos kincsét tudós szeretettel és lovagi erényekkel vegyítve méltányoljuk, méltassuk, őrizzük – közösségi módon. Sokáig elhanyagoltatott a kulturált, okos borivás élvezetének a népszerűsítése, a bortermelő vidékek hagyományainak az ápolása.

Minden bizonnyal azért is, mert nem alakultak ki a borrendek.

A múlt század hetvenes éveinek derekán jött létre – nyugat-európai mintára, elsősorban idegenforgalmi célzattal, Teszár Józsefnek, az Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat vezérigazgatójának a kezdeményezésére – az első borrend Baján, a helyi állami gazdaság vaskúti pincészetében. Ez áll róla a most méltatandó könyvben: ”A test nyugtalan, ha éhes és ha szomjas. A lélek is nyugtalanná válik. Az elsőre az étel az orvosság, a másodikra a bor. A test békéje akkor következik be, ha jól laktuk és eloltjuk szomjunkat, vagyis megvalósítjuk a test és a lélek harmóniáját, békéjét, a Pax Corporist...” Pápai Páriz Ferenc írta e sorokat, a református tanár és orvos elméletét tette magáévá az éppen 30 évvel ezelőtt megalakult első, magyar borrend, a Pax Corporis.

Érdekesség: a hazai borrendek szíves szándékkal választanak latin kifejezéseket névként. Gloria sublimis (magasztos dicsőség), Vinum civium fidelissimorum (a leghűségesebb polgárok bora), Vinum regnum rex vinorum (a borok királyáról, a tokajiról van szó...) Vagy szenteket, és persze a történelmi borvidékek földrajzi nevét. Évizeddel ezelőtt megalakult a magyar borbarát hölgyek első egyesülete: a kulturált borfogyasztás, a borkultúra elterjesztése iránt elkötelezett lányok, asszonyok egy ideje a Lórántffy Zsuzsa borrendben hódolnak a társasági borfogyasztás nemes hagyományainak.

A hagyományok őrzői is a borrendek tagjai: megmutatkozik ez ünnepi külsőségeikben (lovagi ruházat, jelvények), a belső elhivatottságban (tisztesség, lovagiasság, hagyományőrzés...), a szerveződés, a borrendek szövetségének alapokmányában (regulájában), a tisztségviselők archaikus elnevezésében (nagymester, kancellár, főpohárnok, kincstárnok, asztalbíró...) A különféle borvidékeken munkálkodó rendek évente megválasztják a borkirálynőt, akinek csak egyik előnye, hogy fiatal és csinos, a másik többet nyom a latban, nevezetesen: jártasnak kell lennie a boros ismeretekben, és behunyt szemmel is fel kell ismernie szűkebb hazája legjellegzetesebb borait, mindenekelőtt a zászlósbort, a vidék legjobb borát.

Ismeretekben, adatokban, tényekben gazdag, remek küllemű album a ”Magyar borrendek” ma megjelent kötete, amelyet a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének Lillafüreden holnap kezdődő közgyűlésén ismerhetnek meg a legérintettebbek, a hazai borrendek küldötei. Nem fognak csalódni, és örömük talán még maradandóbb lesz, ha a kötethez megkapják az Infovilág javaslata alapján elkészülő idegen nyelvű tartalomösszegző kiegészítést. Általa még jobban megismerhetik a magyarokat a szövetség partnerei szerte a nagyvilágban.

Címkék