Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Kulcsrakész telefon“: megjelent az internetes K-vonal – követésre méltó D-Link/Externet-együttműködés

„Kulcsrakész telefon“: megjelent az internetes K-vonal – követésre méltó D-Link/Externet-együttműködés
Infovilág
A háromból minden bizonnyal ma a DVG-2001S típusjelű, SIP-szabványú VoIP (tehát internetalapú) termináladapter a sztár – derült ki Élő Andrásnak, a D-Link magyarországi vezetőjének és Kun Istvánnak, az Externet hangszolgáltatási üzletága vezetőjének ma kora délutáni tájékoztatójából. A „fogd és dugd össze” elv és gyakorlat érvényesül a termék mintegy 80 másodpercig tartó üzembe helyezése közben. A szélessávú internetvonalra routeren (az internetkapcsolat megosztására is használható útválasztó) keresztül csatlakoztatható adapter, és a hozzá kapcsolandó közönséges asztali telefonkészülék révén máris új külön (K) telefonvonalat létesíthetünk. E „K-vonalnak” van hívószáma is, ugyanis az internet-alapú telefonhálózat megkapta a 21-es (nem földrajzi!) körzetkijelölő számot. Ekként a D-Link gyártmányú adapterrel és az Externet hozzá csomagolt, saját fejlesztésű szoftverével (ha mégsem asztali telefonként, hanem a személyi számítógép kiegészítőivel használja gazdája) rögvest telefonálni is lehet, mivel a termékkel együtt jár a hétjegyű hívószám is. Az intgernetalapú (VoIP-) „K-telefon” teljes hívószáma így fest: (06) 21 ABC DE FG.

És ez még nem minden! A mostantól akciósan, 12 880 forintért kínált adaptert használók (az interneten telefonálók) nem fizetnek sem előfizetési, sem kapcsolási díjat, beszélgetéseik tartamát másodpercben számlázzák, még hozzá jóval olcsóbban, mint amennyiért a jelenlegi hagyományos (vezetékes) telefonhálózatokat üzemeltető társaságok. A 21-es körzetszámba tartozók (szándékosan nem írtunk előfizetőt, hiszen nem fizetnek elő semmire sem!) egymással ingyen telefonálhatnak, a bel-, külföldi és mobil percdíjak is jóval alacsonyabbak a „megszokottaknál”, emellett Magyarországi vezetékes körzetekből helyi hívás díjáért tárcsázhatják a 21-eseket akkor is, ha több száz kilométere van a hívó fél. A D-Link/Externet közös termékével (mielőtt elfelednénk: bármelyik távközlési vagy kábelszolgáltató széles sávú kapcsolatára csatlakoztatható!) valamennyi vezetékes és mobiltelefon hívható, miként a 21-es számok szintén valamennyi vezetékes és mobiltelefonról hívhatók.

Hardver+szoftver+szolgáltatás egy dobozban, két partnertől – ma még egyedülálló a hazai piacon, remélhetőleg nem sokáig. A D-link/Externet-összefogás elsősorban a sokat telefonáló kispénzűeknek (magánosoknak, kisvállalkozóknak) lehet áldás, továbbá azoknak, akik eddig is használtak hasonló szolgáltatást, de – eszköz híján – a személyi számítógépük, továbbá külön fejhallgató és mikrofon segítségével. Ráadásul meglehetősen bonyolult szoftverekkel. Ez utóbbit minden bizonnyal frappánsan felváltja az Externet saját fejlesztésű szoftvere, a Megafon GoTalk www.megafone.hu/dlink, ami arra is alkalmassá teszi az eszközt, hogy gazdája egyszerre akár több internettelefon-szolgáltató kínálatát is használja. A telefonprogram eredeti (gyári) beállítását a 21-es körzetre és az adapterrel együtt járó hívószámra „hegyezték ki”.

Kipróbáltuk a terméket: valóban elegendő volt az üzembe helyezéséhez a bő egy perc. A vonal egyértelműen jó hangminőséget kínál, a kapcsolás a digitális központokéhoz hasonlóan gyors. A „vezetékes mobiltelefon” nagy előnye, hogy a sokat úton lévők – miután számítógépükkel szélessávra csatlakoztak – felhívhatók és ők is tudnak telefonálni.

Még két „aprósággal” vagyunk adósak a kedves olvasónak: tudósításunk bevezetőjében három termékről írtunk. Íme a másik kettő: a DVG-1402S jelű, szélessávú VoIP-router, ami teljes körű megoldást kínál az internet megosztására és VoIP telefonszolgáltatás igénybevételére analóg telefonkészülékkel. A DVG-G1402S gyakorlatilag az előzővel megegyező rendeltetésű, ám vezeték nélküli szélessávú VoIP-router, amely négy számítógépet vezetékkel, további korlátlan számú gépet pedig vezeték nélkül csatlakoztathat a világhálóhoz. Két telefonportjának köszönhetően akár két különböző VoIP-telefonszám forgalmát lebonyolító készülék kapcsolódhat hozzá.

A DVG-2001S típusjelű termináladapter vásárlói most ezer forint értékű beszélgetésidőt kapnak ajándékba.

Címkék