Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Budapest Airport: új stratégia kell a zaj ellen

Infovilág
A ferihegyi repülőteret üzemeltető társaság új vezetése a légiközlekedési zajra vonatkozó kormányrendeletek módosítása kapcsán küldte meg javaslatait a minisztériumnak. A Budapest Airport arra kérte a minisztériumot, hogy támogassa a repülőtér zajvédelmi programját, melynek során a társaság a következő 12 hónapban a repülőtér hosszú távú zajstratégiáját dolgozza ki. A stratégia célja, hogy megtalálja a megfelelő egyensúlyt a repülőtér üzemeltetése és a reptér környékén élők igényei között.

„A zajkérdés rendkívül fontos számunkra. A reptér környékén élők joggal várják el, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk, hogy a reptér üzemelése során a lehető legkevesebb környezeti ártalom érje őket.” – mondta a Budapest Airport vezérigazgatója. Chris Woodruff leszögezte: „Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy jelenleg nincsenek megfelelő információink a tényleges zajhatásokról, így azok a lépések sem ismertek még, amelyeket mi magunk tehetünk meg és azok sem, amelyeket a kormányzat, a légitársaságok és a légiirányítás tehet meg a zaj csökkentése érdekében.”

„A következő 12 hónapot arra kívánjuk felhasználni, hogy elmélyítsük ismereteinket és megtaláljuk a helyes lépéseket; hogy kidolgozzunk egy hosszú távú zajstratégiát. Az itt élők és a légiközlekedés érdekeit összhangba kell és lehet hozni, hogy a zajproblémára a legjobb megoldást találjuk meg.”

A Budapest Airport javaslatai:

1. Ki kell jelölni az új zajgátló-védőövezeteket. A kijelölést egzakt mérésekkel és a nemzetközi szabályozásnak megfelelően kell elvégezni.
2. Ki kell dolgozni Ferihegy hosszútávú zajstratégiáját. A munkába be kell vonni a légitársaságokat, a légiirányítást végző Hungarocontrol-t, a Polgári Légiközlekedési Hatóságot (PLH), a reptér környékén élő közösségeket és minden érintett felet.
3. Felül kell vizsgálni a ferihegyi repülőtér futópályáinak használatát, oly módon, hogy a le és felszállások – nappal és éjjel – a lehető legkevesebb zajjal terheljék a reptér környékén élőket.
4. Fontolóra kell venni egy olyan folyamat elindítását, melynek keretében a repülőtér zajvédelmet biztosítana azon az ingatlanok számára, melyek a leginkább ki vannak téve a zajhatásoknak.


A Budapest Airport számos konkrét jogszabály-módosítási javaslattal állt elő, amelyekkel jelentősen korlátozható a lakosság zajterhelése. A BA javasolja,

• A szabályok szigorúbb megtartását.
• Az éjszakai gépmozgásokra vonatkozó százalékos korlátozások törlését, és ennek a felelősségi körnek a PLH hatáskörébe utalását. Emellett nagyobb mozgási szabadságot kell adni a Budapest Airportnak, hogy a repülőtér futópályáinak használatát meghatározza, hogy minél jobban sikerüljön csökkenteni a zajhatásokat bizonyos napszakokban.
• Hogy a Budapest Airportnak legyen meg a lehetősége bírság kiszabására a szabályokat megsértő légitársaságokra. Az így keletkezett összeget kizárólag a zaj elleni védekezésre lehessen fordítani.
• Az indulási és érkezési eljárások felülvizsgálatával kapcsolatos nyilvános konzultációt, hogy biztosítva legyen a megfelelő egyensúly a repülőtér üzemeltetése és a zajvédelem között.


A VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK:

176/1997. (X.11). Kormányrendelet

A repülőterek környezetében létesítendő zajgátló védőövezetek kijelölésének, hasznosításának és megszüntetésének szabályairól

18/1997. (X.11.) KHVM-KTM együttes rendelet

A repülőterek környezetében létesítendő zajgátló védőövezetek kijelölésének, hasznosításának és megszüntetésének részletes műszaki szabályairól

Zajgátló védöövezetek

A zajgátló védőövezetek földrajzi térképekre berajzolt területek, amelyekben a zajkibocsátások egy bizonyos időszak során mért egyenértéke (átlaga) elér, vagy meghalad egy bizonyos szintet. Például, egy 70 decibeles zajgátló védőövezet azt a területet jelöli, amelyben a zajkibocsátások egy bizonyos időszak során mért egyenértéke eléri, vagy meghaladja a 70 decibelt. A repülőterek esetében a nemzetközi gyakorlatban használt normák 16 órás időszakra vonatkozólag mérik a zajkibocsátás egyenértékét. A zajgátló védőövezetek a zajkibocsátások helyi közösségekre gyakorolt hatását mutatják, és a zajkérdéssel kapcsolatos intézkedések meghatározásának alapját képezik.

Futópályák használata

A döntés, hogy egy repülőgép mely irányból szálljon le egy futópályára, vagy mely irányba szálljon fel onnan, részben a szélirányon, részben a forgalomszervezési hatékonyságon (pl. a légitársaságok az általuk használt terminálhoz legközelebb eső kifutópályát kívánják használni), részben pedig a futópálya-használatnak a le- és felszállási légifolyosók alatt található közösségekre gyakorolt hatásán múlik. A Budapest Airport a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni kívánja a zajkibocsátásoknak a helyi közösségekre gyakorolt hatását, és szeretné nagyobb mértékben figyelembe venni a helyi közösségek érdekeit a futópálya-használattal kapcsolatos döntéshozatalkor.
Címkék