Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jól kezdett a hazai Ingenico -- kevés a hazai bankkártya-elfogadóhely

Jól kezdett a hazai Ingenico -- kevés a hazai bankkártya-elfogadóhely
Infovilág
Éppen esztendővel ezelőtt jött létre az Ingenico Hungary Kft. – mindössze hárommillió forint tőkével alapított vállalkozásként – eleveníti fel a tavalyi nyitást a cégvezető. „Mögöttünk áll ugyanakkor az Ingenico teljes, több tekintetben konkurens nélküli termékpalettája, tapasztalata, és személy szerint Pierre Girardon, a cégnél a térség elnökhelyettese. Az anyavállalatnál láttak fantáziát a magyar fejlesztői szakértelemben, mindenben támogatták az indulást.

Ennek köszönhetően az évet 500 millió forintos forgalommal zárta a magyar Ingenico. A félmilliárd forint részben szoftveres fejlesztésekből, részben termék-értékesítésből tevődött össze. A fejlesztői csapat munkájának minőségét jelzi, hogy a MasterCard két közösséget nevesített megbízásai között. Az egyik a dubai, a másik a még csak rövid ideje működő magyar csapat. Ráadásul a hazai gárda adja a bulgáriai Ingenico hátterét is.

Kérdés lehet, hogy egy kártyaterminálokat forgalmazó cégnél miért ilyen fontos a fejlesztői munka. Ezek az eszközök többnyire egyedi igényekhez alakított szoftver-együttesen keresztül kapcsolódnak a banki rendszerekhez; csakhogy a programokat előbb el kellett készíteni. Adaptálhatók lennének, persze, a francia megoldások is, de az eltérő igények és nyelvi-szoftveres környezet miatt mindig egyszerűbb saját szoftvert készíteni. A magyar gárda több speciális alapszoftvert és kiegészítő alkalmazást is fejlesztett, és adott tovább a cégcsoport más cégeinek is.

Tág lehetőségek vannak a terminál-értékesítésben is. A hazai 32 ezer POS-terminál elenyésző szám például a szintén tízmilliós, területileg kisebb Belgium 130 ezer elfogadóhelyéhez képest. Ennyi talán nem, de úgy százezer terminál előbb-utóbb Magyarországon is lesz. Ehhez sok mindennek változnia kell. A kártyás fizetés terjedése mindig a kártyatulajdonosok igényei alapján indul. Követelni kezdik a lehetőséget, és ha már a boltválasztásuknál ez is szempont, ebbe az irányba szorítják a piacot. Erre lépnek a kereskedők, illetve a bankok.

„Nem győzöm hangoztatni, hogy a kártyahasználat természeténél fogva milyen hatalmas mértékben fehéríti a gazdaságot, és – lévén száz-, vagy akár ezermilliárdokról szó – rendkívüli a nemzetgazdasági fontossága. Ez a folyamat évekig tart, és a technológiában érdekelt cégektől mindenképpen hosszú távú piaci szemléletet kíván. Ez a francia anyacégben maradéktalanul megvan, és hogy elsősorban nem a mindenáron való értékesítést, hanem a stabil stratégiai és piaci partnerséget várják el. Mindezek fényében az idén szeretnénk legalább megkétszerezni a forgalmunkat, és úgy gondolom, hogy erre minden lehetőségünk megvan” – zárta szavait Berei-Nagy István.

Címkék