Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Macintosh-használók váltak a vírusírók újabb célpontjává

Infovilág
A fertőzés (alias Leap.A, IM-Worm.Mac.Leap.a, Trojan.Leap.A, OSX/Leap-A, Trj/Oomp.A) többnyire egy latestpics.tgz nevű fájlban érkezik, amelynek hossza 39 596 bájt. Az archív állományt kicsomagolva, a gép előtt ülő a "latestpics" állománnyal szembesül, ami a jpeg-fájlok szokásos ikonjával csábít a megnyitásra.

A kártékony kódsort ez a dupla kattintás aktiválja.

A vírus latestpics néven bemásolja magát a /tmp könyvtárba, majd hozzáadja erőforrásként a jpeg ikont, és mindezt betömöríti egy tar + gzip fájlba. A féreg később ezt a latestpics.tgz fájlt fogja továbbküldeni a nevünkben az iChat segítségével az üzenetküldő alkalmazás partnerlistájában találhatóknak.

A támadás következő fázisában a főprogram fertőzhető állományok után kezd kutatni a merevlemezen. Megkeresi azokat az alkalmazás típusú állományokat, melyeket az aktuális hónapban már használtak. Fertőzéskor a vírus átveszi az eredeti program helyét, és létrehoz egy "oompa" nevű kiterjesztett attributumot "loompa" tartalommal. Ebből „tudja” a vírus, hogy a fájl már fertőzött, így többet nincs vele dolga. Szerencsére egy programozási hiba miatt a fertőzött állományok eredeti kódja nem fut le, így könnyen észrevehető a vírus jelenléte számítógépben.

„A féreg alacsony fertőzőképessége miatt egyelőre nem okozott nagy problémát, melyhez a programozási hibán kívül az is hozzájárul, hogy nem használ ki semmilyen kritikus hibát.

A kód megírása valószínűleg csak az első teszt volt a vírust fejlesztők számára. Hamarosan jóval virulensebb mutációkkal kell majd szembenézniük a Macintosh-használóknak is" – mondta Szappanos Gábor, a VirusBuster Kft. víruslabor vezetője.

Címkék