Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vár a lengyel Óriás-hegység – új turisztikai ajánlatok

Vár a lengyel Óriás-hegység – új turisztikai ajánlatok
Infovilág
Bár dinamikusan fejlődik Lengyelország idegenforgalma, és a hazánkból oda irányuló beutazás is jócskán nőtt 2005-ben, honfitársaink hagyományosan a sípályákat és Krakkót részesítik előnyben. A Lengyel Idegenforgalmi Intézet előrejelzése szerint tavaly 64,5 millió külföldi érkezett Lengyelországba, ebből 15,2 millió turistaként. Az idén mintegy ötszázalékos növekedés várható, az új uniós tagállamokból körülbelül tízszázalékos. Feltehetően a magyarok is megőrzik, sőt fokozzák érdeklődésüket a baráti ország iránt.

Lengyel turisztikai szakemberek mindamellett azt szeretnék, ha Wrocławba és környékére minél többen jönnének, és nemcsak a németek, hanem a magyarok is. Alsó-Szilézia egykor az Osztrák-Magyar Monarchiával volt határos; most Német- és Csehországgal határos lengyel vidék, amely bővelkedik a természeti szépségekben, műemlékekben.

Zbginiew Kulik képei a 35 kilométer hosszú Karkonosze hegyvonulatot, ezt az óriási természetvédelmi területet tárják a látogatók elé. A behavazott tájakat télen a fehér uralja, de tavasztól őszig a szivárvány minden színe megtalálható itt.

A 1603 méter magas Sniezka csúcsról páratlan látvány tárul a turista elé a nap minden szakában, de különösen napkeltekor és napnyugtakor. A hegy legmagasabb pontja két úton is megközelíthető: a hegymászók egy meredekebb és egy kényelmesebb kaptató közül választhatnak. Az óriási sziklák különböző alakokat formáznak, tág teret engedve a képzelőerőnek. Síterületek, sífutópályák, turista- és kerékpárutak (650 km), hegymászásra alkalmas sziklák, lovaglási lehetőségek, vízesések várják az oda látogatókat. A régió területén kiváló gyógyüdülőhelyek is találhatók.

Lengyelország legnyugatibb régiója közúton Magyarországról viszonylag könnyen megközelíthető, ám Boroszló/Wrocław fapados légijárattal is elérhető.

Zbigniew Kulik (*1952) a Wrocławi Közgazdasági Akadémián és a Krakkói Jagelló Egyetemen tanult. 1976 óta a karpaczi Sport ésTurisztikai Múzeum munkatársa, számos útikönyv szerzője. Fotóművészként egész sor egyéni kiállítása volt hazájában és külföldön. A Karkonosze-hegyvidéket fiatal kora óta minden évben fotózza, egy-egy helyszínt többször is felkeres, hogy elkapja a legmegfelelőbb pillanatot. Zbigniew Kulik számos kitüntetésben részesült; a lengyel köztársasági elnök az Arany Érdemkereszttel tüntette ki.

Címkék