Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A szélessáv virágkora Ázsiában – nagy sebességű internetkapcsolat a dél-koreai háztartások négyötödében

Infovilág
Jelenleg többféle módon jut el a világháló az ázsiai–csendes-óceáni országok lakóihoz: vezetékes telefonvonalon, kábeltévé-csatornák mentén és Japánban nagyrészt üvegszál-vezetéken (FTTH - Fiber to the Home). A szélessávú internezetés elterjedtségében ma Dél-Korea vezet: 100 lakosra 25 gyors csatlakozás jut, ami a háztartások számára vetítve 80 százalékos arány. A világ vezető szélessáv-használó országainak sorában a második és a harmadik helyezett is a térségben található: Hongkongban 21,7, Tajvanon 15,6 százalék az arány a lakosság számához mérten. Közvetlenül őket követi Japán 15,2 százalékkal.

Az ázsiai–csendes-óceáni térségben abszolút számok tekintetében (már csak népessége okán is) Kína vezet 21,4 millió csatlakozással; egy év alatt éppen megkettőződött a szélessávon internetezők száma Kínában. Andrea Chetham, a Gartner elemzője a ChinaTechNews-ra hivatkozással hangoztatja: a kiugróan magas növekedés annak (is) köszönhető, hogy a világon a Kínai Népköztársaságban a legolcsóbb az internet-hozzáférés. A piac óriási, tekintettel arra, hogy a szélessáv elterjedtsége ma még mindössze 1,6%-os.

A számokat tekintve, arányaiban a szélessávú technológia legnagyobb növekedéséről Thaiföld és India adott számot, miután mindkét országban a legutóbbi időkig meglehetősen kevés nagysebességű internet-csatlakozást tartottak nyilván. Indiában egy év alatt 236 százalékkal, 470 000-re nőtt a szélessávú inernet-előfizetők száma. Meglepő, hogy a térség fejlett ipari országai között Ausztrália 7,5, Új-Zéland 4,2 százalékos elterjedtséggel a sor végén kullog.

Címkék