Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Digitalizálják a Neue Zürcher Zeitung 225 évfolyamát – kétmillió oldal 10 terabájton

Infovilág
A múlt (20.) század másodk felében kezdődött el a Zürcher Zeitung számainak mikrofilmre másolása. Kereken 1500 tekercs (35 milliméteres) film készült el. Az NZZ szerkesztősége 1993-ban tért át az elektronikus lapkészítésre, attól kezdődően már valamennyi újságoldal elérhető digitális formában is. Mind sürgetőbbé vált, hogy a patinás napilap archívumában föllelhető összes újságoldalt digitalizálják a könnyebb hozzáférés és a réges-régi lappéldányok kímélése, megőrzése céljából. Ki gondolná, hogy a munka még 2001-ben is anyagiak hiányában hiúsult meg, miután több millió frankba került volna az elektronikus archívum kialakítása. Csak az idei 225. évfordulón érkezett el a cselekvés pillanata, és láttak hozzá a Fraunhofer Intézet (IMK) munkatársai a digitalizáláshoz; a munkát 600 000 euróért vállalták.

A feladat teljesítésére az IMK egy hibrid klasztert (fürtöt) alakított ki: a 20 számítógép Windows és Linux operációs rendszerrel működik. A munka eredménye XML-fájl. A digitalizált újságoldalak egyenként 4 MB terjedelműek, a teljes archívum 10 terabájtra rúg majd. Ahhoz, hogy a Neue Zürcher Zeitung belső hálózatán bárki akadálytalanul hozzá is férhessen az elektronikus archívumhoz, helyet kellett teremteni a hatalmas adatmennyiségnek az intraneten. Erre a legalkalmasabbnak egy nagy EMC-tárolórendszer beszerzését találták a szakemberek; ára 300 000 frank, azaz 193 662 euró.

A Zürcher Zeitung digitalizálása szeptemberre fejeződik be. Arról egyelőre nem esett szó, hogy hozzáférhetővé teszik-e a páratlan értékű történelmi-sajtótörténeti anyagot az interneten is.

Címkék