Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Eddig 3,8 milliárd eurót fizettek ki a németek a volt kényszermunkások részére – több mint 100 millió eurót utaltak át Magyarországra

Infovilág
A volt kényszermunkások számára megítélt juttatásokról történt 1999. decemberi megegyezés ötödik évfordulója alkalmából az „Emlékezés, felelősség és jövő” Alapítvány bemutatta köztes mérlegét a nemzeti szocialista kényszermunka és más nemzeti szocialista igazságtalanságnak áldozatul esett áldozatok részére történt kifizetésekről.
A Német Szövetségi Köztársaság és a Német Gazdaság Alapítványi Kezdeményezése akkoriban elkötelezte magát, hogy egyenlő részben, összesen 10 milliárd német márkát bocsát rendelkezésre, ha egyidejűleg az USA-ban megszületik a tartós jogbiztonság a német vállalatok számára a további panaszok ellen. A gazdaság részesedése később még 100 millió márkával emelkedett.

A 2001. május végén elkezdődött kifizetések óta az alapítvány hét társszervezetén keresztül az 1,614 millió juttatásra jogosult kényszermunkás számára 3,841 milliárd eurót (=7,512 milliárd DM) fizetett ki. A pénzeket több mint 100 országba utalják, mindenekelőtt Közép- és Kelet-Európa államaiba, valamint Izraelbe. A legtöbb jogosult már megkapta a kifizetendő összegnek a második részletét is. Az alapítvány ebben a hónapban még folytatja az átutalásokat Lengyelországba és Ukrajnába.

Magyarországon összesen 13 894 juttatásra jogosult kényszermunkás (2004. november 4-i állapot) eddig összesen 101,6 millió eurót kapott a partnerszervezeteken keresztül. – A Jewish Claims Conference-n (JCC) keresztül 13 455 jogosult 99,2, a Nemzetközi Migrációs Szervezeten (IOM) keresztül 438 jogosult 2,4 millió eurót kapott.

Bővebben a www.stiftung-evz.de honlapon.

Címkék