Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megnyíltak Budapest számára az MS forráskódjai – aláírták az EKK–Microsoft együttműködési szerződést

Infovilág
A Microsoft tudatában van annak, hogy a nagy nemzetközi szervezeteknek és az egyes nemzetek kormányainak jóval több biztonságot fenyegető tényezővel kell szembenézniük, és magasabb szintű biztonsági elvárásaik vannak mint egy átlagos, informatikai felhasználónak. A kormányok biztonsággal kapcsolatos kezdeményezéseik támogatása érdekében a Microsoft a tavalyi év folyamán létrehozta kormányzati biztonsági programját (Government Security Program – GSP), amelynek célja, hogy kielégítse a világ kormányainak és állami szerveinek sajátos biztonsági követelményeit.

A program nagyobb betekintést nyújt a részt vevő szervezetek számára a Windows forráskódjába, és ezzel együtt növelni kívánja bizalmukat mind termékei, mind pedig az informatikai iparág egészének nagyobb biztonsága iránt. A GSP-ben az államigazgatási szervek olyan erőforrásokhoz jutnak, amelyeknek köszönhetően a programban részt vevő államok az eddiginél több információ birtokában biztonságosabb számítástechnikai környezeteket tervezhetnek, készíthetnek, vezethetnek be és üzemeltethetnek. A GSP keretében a Microsoft megnyitja a Windows programjai forráskódját, valamint tudásbázisát a programban részt vevő országok kormányai számára.

A GSP keretében a kormányok és a nagy nemzetközi szervezetek
• hozzáférhetnek a Windows forráskódjához;
• közvetlen kapcsolatot kapnak az MS termékfejlesztői csapatához;
• hozzáférhetnek a Windows-platform biztonságával kapcsolatos műszaki információkhoz.

A GSP-ben való részvétel révén az államigazgatási szervek jobban megérthetik a Microsoft termékeinek védelmi funkcióit, így nyugodtabban használhatják azokat. A Windows forráskódjának, az MS fejlesztőinek, valamint a műszaki információknak az elérhetősége együttesen biztonságosabb államigazgatási informatikai rendszerek kialakítását teszi lehetővé, és biztosítja, hogy az állami szervek ajánlásokat tegyenek a magánszektor és az állami szektor rendszereinek biztonságosabbá tételére is. A kormányoknak mindemellett arra is lehetőségük nyílik, hogy segítsenek a Microsoftnak továbbfejleszteni otthoni és vállalati operációs rendszereinek védettségét; együttműködnek a Microsofttal a fenyegetések modellezése és a termékek felülvizsgálata területén. A GSP együttműködés eredményeképpen az állami szervek rövidebb idő alatt, kevesebb ráfordítással vezethetik be az MS legújabb innovációs és biztonsági funkcióit, mert a termékek már „alapkiépítésben” is jobban megfelelnek a biztonsági igényeknek.

A szerződés aláírásának aktualitása, hogy hazánkban – a jogi és technikai feltételek megteremtése után – még az idén megkezdődnek azok az e-kormányzati fejlesztések, amelyek révén lehetővé válik az állampolgárok számára az elektronikus úton történő ügyintézés a közigazgatási eljárásokban. Így egyebek mellett lehetőség nyílik az elektronikus aláírásra, valamint az illeték- és díjfizetésre is.

Az együttműködési szerződést a Magyar Köztársaság kormánya nevében eljáró Elektronikus Kormányzat Központ írta alá. A hivatal lesz az elsődleges kapcsolattartó a Microsofttal.
A szerződés aláírása, és ezzel a Microsoft kormányzati biztonsági programjához történő csatlakozás a magyar kormány részéről semmiféle anyagi jellegű ellenszolgáltatást nem kíván.

Címkék