Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. április 24. Az év 115. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739397. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A nap híre: megjelent a magyar SuSE Linux 9.1 professional

Infovilág

Ma délelőtt dr. Szentiványi Gábor, az ULX Kft. ügyvezetője mutatta be a szaksajtó munkatársainak a legfrissebb „magyar Linuxot”. A SUSE Linux 9.1 az otthoni és a szakértő felhasználóknak egyaránt számos újdonságot kínál és az alkalmazások széles körét tartalmazza – hangoztatta. A Novell Magyarország és az ULX Kft. közös sajtótájékoztatóján megtudhattuk: a legfrissebb magyar kiadás az első a 2.6 verziójú rendszermagon alapuló kereskedelmi Linux-termékek sorában.

Nem titkolta az előadó, hogy máig sokan vannak nálunk, akik (egyelőre) idegenkednek a Linuxtól, mert „éretlennek”, kevésbé kifinomultnak, belterjesnek tartják. Ezzel szemben a valóság: független szakértők megállapítása szerint a Linux megbízható, nagyteljesítményű, skálázható operációs rendszer, amely nem csupán webszerverként kiváló, hanem a személyi számítógépek egyedi és hálózatos használatában is nagyszerűen működik.

A nyílt forráskódú szoftvercsomag hagyományos elemei között van a többi között internetböngésző, háromféle elektronikuslevél-, kép-, grafikakezelő, hang- és videoszoftver. A hazánkban különösen elterjedt Microsoft irodai alkalmazásokkal gyakorlatilag teljesen kompatibilis és mind szélesebb körben használt OpenOffice.org 1.1 a szövegszerkesztőn, a táblázatkezelő és a rajzoló alkalmazásokon kívül egy-egy képlet- és HTML-szerkesztőt is kínál. Ez utóbbi nagy előnye, hogy bárki, mindennemű szakmai képzettség nélkül elkészítheti a maga internetes weboldalát – tette hozzá a szoftverbemutató házigazdája.

A legújabb Linux-technológiát kínálja használóinak a SuSE 9.1 változata: a szokványos 32 bites PC-pocesszorokhoz éppúgy, mint a 64 bites AMD- és Intel-hardverekhez. A már említett 2.6 verziójú rendszermag minden eddiginél hatékonyabb hardvererőforrás-elosztást tesz lehetővé, miáltal a zenei és videó-alkalmazásokkal egyidejűleg egyéb feladatok is zökkenők nélkül elvégezhetők a számítógépen. Szittya Tamás, a magyar Novell ügyvezető igazgatója kiegészítésként elmondta, hogy a Novell SuSE Linux üzleti egységének szakemberei által kifejlesztett ALSA (=advanced Linux sound architecture – fejlett Linux-hangrendszer) már szerves része a 2.6 rendszermagnak. Előnye és haszna: támogatja a legelterjedtebb hangkártyákat, és változatos hangfunkciókra képes. Jó hír a noteszgépek használóinak: a korszerűsített ACPI (konfigurációs és energiagazdálkodási felület) segíti az eddiginél hatékonyabb teljesítmény-gazdálkodást, miáltal meghosszabbodik a laptopok akkus üzemmód-ideje.

A 9.1 változat bemutatóján a többi között azt is firtatták az újságírók, hogy van-e linuxos változata a közkedvelt MorphoLogic és Scriptum nyelvhelyességi, nyelvi ellenőrző és szótárprogramoknak? A részletes válasz a MorphoLogic honlapjáról való: létezik Linuxra komponált szótárszerver, intelligens intranetes szótárprogram két- és egynyelvű értelmező szótárakkal, helyesírás-ellenőrző és elválasztó program, magyar nyelvű szinonimaszótár és még jó néhány egyéb illesztés is. Lehet, hogy nem voltunk eléggé türelmesek a keresésben, ám a Scriptum terméklistájában nem bukkantunk linuxos utalásra…

A mai bemutató házigazdái elmondták, hogy a 9.1-es az első olyan Linux-csomag, mely tartalmazza a Softmaker cég Textmaker szövegszerkesztő és a Planmaker táblázatkezelő alkalmazásainak bemutató változatát. Új termékként jelent meg a jó 10 ezer (!) javítást, fejlesztést, kiegészítést tartalmazó csomagban a Matrica cég Rekall adatbázis-kezelő alkalmazása és a Moneyplex otthoni banki ügyintéző szoftver. A Scribus programmal mutatós kiadványok állíthatók elő alapvető számítógép-kezelői ismeretek birtokában.

a nyílt forrráskód lovagjai

Hasonló témájú cikk: Inofvilág 

Napokon belül megjelenik a SuSe Linux 9.1 magyar változata

Címkék