Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nyissa ki a szemét: a személyazonosítás jövője

Infovilág

A Panasonic most először mutat be olyan alkalmazást, mely lehetővé teszi az íriszkód közvetlenül egy smart kártyán történő eltárolását, így „mobillá” válhatnak a hozzáférési adatok. Ezáltal lehetőségünk nyílik arra, hogy a biometrikus adatok ne csak egyetlen adatbázisban létezzenek. A beléptető kártyákkal az adott személy regisztrálja magát a rendszerbe, majd az azonosítás is megtörténhet.

Az írisz-felismerés a legbiztonságosabb, legmegbízhatóbb módja a személyazonosításnak. Az emberi írisz mintázata egyedi. Egy adott személy jobb és bal szeme is különbözik. Még az egypetéjű ikrek írisze is különbözik. Végleges képe még az első életév betöltésekor kialakul, és egész életen át változatlan marad. A felhasználó hibás azonosításának lehetősége 1:1,2 millióhoz. Ennek eredményeképpen az írisz-felismerés az egyetlen biometrikus azonosítási folyamat, amely nagyobb adatbázisok esetében is alkalmas a személyek azonosítására. Magától értetődik, hogy a szemüveget, és a kontaktlencsét a rendszer felismeri, és nem okoz zavart az azonosításban.

Az idei CeBIT-en bemutatott BM-ET300 berendezés segítségével a már működő beléptető rendszerek egészíthetők ki az írisz-felismerési lehetőséggel. Hangos és vizuális útmutatás segíti a felhasználót abban, hogy az íriszkép elkészítésekor megfelelő pozícióban helyezkedjen el. A rendszer működéséhez a kamerán kívül egy speciális adminisztrációs program, és egy maximum 5000 felhasználót engedélyező licencszerződés is szükséges. A rendszer már megvásárolható, és számos helyen már alkalmazzák.

Címkék