Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A holokauszt 60. évfordulóján: auschwitzi tanulmányi kirándulás

Infovilág

Az OM Nemzeti Emlékezet Programja abból a célból kezdődött 2003 elején, hogy a történelmi évfordulók korszerű, új szemléletű megünneplésével bővítse a közoktatásban részt vevő a 18 év alattiak történelmi ismereteit, fejlessze helyi és közösségi önazonosságukat, kötődésüket.

Az évfordulós események sorában látogatott el Magyar Bálint oktatási miniszter egy évvel ezelőtt 15, pályázaton kiválasztott tanuló társaságában Voronyezsbe, hogy első hivatalos delegációként keressék fel az egykori 2. magyar hadsereg doni katasztrófájának helyszínét.

Szintén tavaly az OM lovastúrát szervezett a II. Rákóczi Ferenc által 1703. május 6-án kiadott brezáni kiáltvány megjelenésének emlékére. A legjobb pályázatot benyújtó 15 diák és 5 tanár vett részt a május 5-12-ig tartott lovastúrán, amelyen a Rákóczi-szabadságharc emlékezetes állomásait keresték fel a kirándulás résztvevői.

Az idén, a holokauszt 60. évfordulóján az oktatási tárca újabb felhívást tett közzé. Április 15-én, a holokauszt áldozatainak iskolai emléknapján a minisztérium Nemzeti Emlékezet Programirodája tanulmányi kirándulást szervez két egykori koncentrációs tábor, a Krakkó melletti Auschwitz és Birkenau megtekintésére. A pályázatra minden várakozást felülmúló számban érkeztek értékes dolgozatok. Tekintettel a beérkező nagyszámú és alapos felkészültségről tanúskodó dolgozatra, az eredetileg tervezett létszámnál (15 diák és 5 tanár) több pályázó vehet részt a tanulmányi kiránduláson. A 494 diák és 143 tanár pályaműve közül a Történelemtanárok Egylete és az Oktatási Minisztérium képviselőiből alakult zsüri a tanulók közül 25, míg a pedagógus pályázók közül 10 nyertest választott ki. A nyertesek névsora a www.om.hu honlapon olvasható.

Magyar Bálint oktatási miniszter április 15-én felavatja az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum felújított magyar kiállítótermét. Az eseményen jelen lesznek a tanulmányi kirándulás résztvevői is.

A diákok és tanárok az öt nap alatt végigjárják a lágerekből kialakított emlékhelyeket, és megismerkednek Krakkó történelmi, építészeti és kulturális nevezetességeivel.

Címkék