Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hazánk tudós lánya: Novák Blanka a svéd királyi család asztalánál

Hazánk tudós lánya: Novák Blanka a svéd királyi család asztalánál
Infovilág

Hazánkat a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Novák Blanka képviselte a december 4–11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-on, továbbá az eseménysorozatot lezáró Nobel-díjkiosztási ceremónián és banketten. Blanka, a 27. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny első helyezettje, az egri Eszterházy Károly Egyetem diákja.

A Nobel Alapítvány támogatásával 1976 óta rendezett esemény célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különféle tudományterületeken jeleskedő 25, 18–24 éves lány és fiú bemutatásával sarkallja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá egyengesse a résztvevők tudományos pályáját.

A Nobel-héten a fiatalok részt vehettek és meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait: így Arthur Ashkin, Gérard Mourou és Donna Strickland fizikusok, Frances H. Arnold, illetve George P. Smith és Sir Gregory P. Winter kémikusok, William D. Nordhaus és Paul M. Romer közgazdászok, valamint az amerikai James P. Allison és a japán Hondzso Taszukun fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjasok előadásait.

Előtte a tudósnövendékek 1300 svéd diák előtt mutathatták munkájukat, beszélgethettek kutatásaikról az érdeklődőkkel. Az ifjú tehetségek látogatást tehettek a Xylem Water Solutions AB cég gyárában, ahol a cég vezérigazgatója ebédet adott a tiszteletükre. A Nobel Múzeumban vitaestet tartottak a géntechnológia témakörében; ezt a versenyt idén Novák Blankáék csapata nyerte meg.

Két résztvevőt, az Ausztráliából érkezett Han Wangot és a hazánkat képviselő Novák Blankát választották a svéd középiskolásoknak készülő, tudományokat népszerűsítő film főszereplőinek.

A fiatalok december 9-én beszélgethettek a Nobel-díjas tudósokkal, másnap pedig részt vehettek a Nobel-díj átadási ceremóniáján, a Nobel Banketten, ahol együtt vacsorázhattak a svéd királyi családdal, az idei és az előző évek Nobel-díjas tudósaival, valamint a világ tudóstársadalmának kiválóságaival. A bankettet hajnalig tartó Nobel NightCap zárta.

Novák Blanka részvételét a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége támogatta.