Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jeney Klára és Fábry János portrékarikatúrái Újbudán

Jeney Klára és Fábry János portrékarikatúrái Újbudán
(Tudósítónktól)

December 5-ig tekinthető meg a Kelenvölgyi Közösségi Házban (Budapest, XI., Kardhegy utca 2.) Jeney Klára és Fábry János portrékarikatúráinak tárlata. A „Neves elődeink Újbudán” címmel létrehozott kiállítást a Kelenvölgyi Közösségi Ház és a Kelenvölgyi Polgárok Köre rendezte.

A tárlaton a Fábry János által megrajzolt, a  Kelenvölgyi Polgárok Köre tulajdonában lévő, a Kelenvölgyi (h)Ősök arcképcsarnokban szereplő portrékon kívül Újbuda híres íróiról és költőiről is készültek új munkák.

A XI. kerületben, Őrmezőn élt Zelk Zoltán költő, prózaíró, 2012-től a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Kelenvölgyben lakott és alkotott a 2011-ben elhunyt Bálványos Huba Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, egyetemi tanár, akinek a vizuális nevelés témakörében számos publikációja jelent meg. Az idén júniusban Bálványos Huba születésének 80. évfordulóján a Kelenvölgyi Polgárok Köre kiállítás-megnyitóval egybekötött ünnepi megemlékezést tartott, amelyen részt vett a művész özvegye is.

A XI. kerületi Bartók Béla úti és ma is üzemelő Hadik kávéház a maga klasszikus belső terével és berendezésével történelmi nevezetességű vendéglátóhely, egyike Budapest híres és nagy irodalmi kávéházainak. Az 1906-tól 1940-ig működött kávéház az 1920-as években élte fénykorát, megfordultak ott jeles írók, költők, művészek, köztük – az attribútumokkal lerajzolt – Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond, Heltai Jenő, Déry Tibor, Füst Milán, Hunyady Sándor, Rejtő Jenő, Nagy Lajos, Tóth Árpád és mások. Karinthy Frigyes a kávéházakban dolgozott, ott írt; sakk-kör is működött Karinthy elnökletével. Jelenleg a Hadik kávéházban az irodalmi esteken kívül zongoraesteket, dzsesszkoncerteket, és kiállításokat tartanak.

A tárlat megnyitójának részvevői a Kelenvölgyi Női Kórus előadását hallhatták Tóth Elekné Szentmiklósi Mária vezetésével.