Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

COPD: 21 magyarországnyi népesség szenved tőle

COPD: 21 magyarországnyi népesség szenved tőle
  • 2018. 11. 20.

„Nem lehet elég korán kezdeni” – mármint a belégzést durván nehezítő sajátos, ám egyáltalán nem ritka (a magyarra csak nehezen fordítható nevű kór: a krónikus obstruktív) tüdőbetegség (rövidítve COPD) elleni küzdelmet. Ez a védekezés ma időszerűbb, mint tegnap volt, és holnap még időszerűbb lesz. Adott betegség ugyanis egyre többeket érint – becslések szerint e pillanatban 210 millió embert a világon. Az Egészségügyi Világszervezet pedig azt vetíti előre, hogy 2030-ra annyira megnő a COPD-vel élők száma, hogy akkor már talán – a szív-, érrendszeri betegségek és a sztrók mögött – ez lesz az elhalálozás harmadik leggyakoribb oka.

„Soha nincs túl késő” – folytatódik a holnapi világnap szervezőinek üzenete, s evvel arra kívánnak utalni, hogy mindig időszerű mindent elkövetni a megelőzés érdekében – a korai szakasztól a már előrehaladottabb állapotig. Hiszen mindig van rá mód, hogy a légzőszervek és a tüdő működésének e sajátos állapotában javuljon a beteg életminősége, és jobbak legyenek az életkilátások. Beavatkozás nélkül viszont marad a nehézlégzés, ami tartós köhögéssel, fokozott nyáktermeléssel járhat együtt. A légzésfunkció romlása miatt pedig fáradékonyság alakul ki, idővel már a mindennapi feladatok végzése is gondot jelent, az akár a kisebb terhelésekre is kialakuló fulladás miatt.

A gátolt légzéssel jellemzett betegség valójában a tüdő visszafordíthatatlan károsodásával jár. Fokozatosan súlyosbodik, a rosszabbodás folyamán a légutak beszűkülnek, amivel párhuzamosan a tüdő szövete károsodik. Egyes szakemberek egyszerűen és plasztikusan ezt úgy fejezik ki, hogy a tüdő jóval gyorsabban öregszik, mint az egyén, aki a megfelelő légcserét várná ettől a szervétől.

Feltétlenül célszerű tehát megfogadni az orvosok tanácsát, mert tapasztalatok szerint a betegség előrehaladása: a kórfolyamat lassítható, a tünetek enyhíthetők. Azonban hiú ábránd ma még a betegség gyógyíthatóságában reménykedni. Az egészségét védeni szándékozó annyit viszont már ma megtehet, hogy felhagy káros szenvedélyével: a dohányzással.

Továbbá megpróbálhatja elkerülni a légszennyezett helyeket, helyzeteket, a kémiai anyagoknak (vegyszereknek) való kitettséget, és kivédeni, hogy utolérjék a légúti fertőzések! Legfontosabb tanács pedig így a világnap előestéjén az, hogy orvosi segítséget kell keresni.

Hazánkban jelenleg félmillióan lehetnek azok, akik egészségállapotát a COPD rontja, ehhez képest azonban a terápiára szorulóknak csak harmada kap gyógykezelést, mivel a többség esetében még a diagnózis sem született meg. A világnap szervezői ezen az áldatlan helyzeten kívánnak változtatni a figyelemfelhívó közleményekkel, rendezvényekkel.

 

 

 

.