Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Merkel:Európa jövője a tolerancia és a szolidaritás

Merkel:Európa jövője a tolerancia és a szolidaritás
Infovilág

Angela Merkel német kancellár kedden Strasbourgban Európa jövőjéről vitázott a képviselőkkel és az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel.

 

(A kép forrása: Daily Express.)

„A tolerancia jelenti Európa lelkét, és elengedhetetlen alapértéke Európa ideájának" – mondta a kancellár. Azonban az elmúlt évek nyomot hagytak ezen a léleken: Európa számtalan kihívással nézett szembe, többek között felduzzadt államadóssággal, terrorizmussal, a földrészhez közel dúló háborúkkal, bevándorlással, digitalizációval és az éghajlat-változással.

Ezekkel a kihívásokkal csak úgy lehet sikerrel megbirkózni, ha Európa egységes marad, és „mások érdekeit és szükségleteit pont úgy kezeljük, mint a sajátunkat. A szolidaritás a tolerancián alapul, ez pedig Európa erőssége. Része közös DNS-ünknek, és azt jelenti, hogy legyőzzük saját nemzeti egoizmusunkat."

A szolidaritás azt is jelenti, hogy ha egy tagállamban meggyengül a jogállamiság vagy támadás éri a szabad sajtót, akkor az a többi tagállamot is érinti – tette hozzá Merkel.

Ahhoz, hogy az EU-t meghallják, „a globalizált világban Európának szilárdan a saját kezébe kell vennie jövőjét, mert elmúltak azok az idők, amikor feltétel nélkül számíthattunk másokra" – mondta Merkel kancellár. Egy valós európai hadsereg felállítása a NATO mellett „megmutatná a világnak, hogy Európa országai között soha többet nem lesz háború".

A kancellár rámutatott, hogy Európában létfontosságú a gazdasági siker elérése, a kutatás és fejlesztés és az innováció. Kulcsfontosságú feladatként említette emellett a megbízható Frontex határvédelmet és a közös európai menedékrendszer kiépítését is.

„Európa a legnagyobb esélyünk a békére, a jólétre és a boldog jövőre. Nem szabad elszalasztanunk ezt az esélyt, tartozunk ezzel magunknak, a múlt és a jövő generációinak. A nacionalizmus és az egoizmus többet ne juthasson térhez Európában. A jövőnk a tolerancia és a szolidaritás. Ezért a jövőért pedig megéri küzdeni" – fejezte be a kancellár.

Az egyes beszélők felszólalásai a nevekre kattintva tekinthetők meg.

Antonio TAJANI, az EP elnökének bevezetője

Angela MERKEL, német szövetségi kancellár

Jean Claude JUNCKER, az Európai Bizottság elnöke

Manfred WEBER (EPP, Németország)

Udo BULLMANN (S&D, Németország)

Ryszard Antoni LEGUTKO (ECR, Lengyelország)

Guy VERHOFSTADT (ALDE, Belgium)

Ska KELLER (Greens/EFA, Németország)

Gabriele ZIMMER (GUE/NGL, Németország)

Nigel FARAGE (EFDD, Egyesült Királyság)

Marcus PRETZELL (ENF, Németország)

Angela MERKEL válasza

A beszéd itt olvasható el (angolul).

A vita felvételről (2018.11.13.)