Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Joggal vagy csak szabad

Joggal vagy csak szabad Joggal vagy csak szabad Joggal vagy csak szabad Joggal vagy csak szabad
TASZ-sajtóközlemény

A mai nap a szabadság ünnepe. Azokra emlékezünk, akik az utcákra vonultak, hogy küzdjenek Magyarország szabadságáért és akik életüket adták egy elnyomó rendszer elleni kiállásért. Október elseje óta van érvényben az új gyülekezési jogi törvény, melynek változásait a mai nap szempontjából is különösen fontos észben tartani írja a lapunkhoz eljuttatott közleményében Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatója.

„Ma is él forródrótunk (06 30 722 33 56), amin a nap 24 órájában lehet jogászunktól segítséget kérni. Kisokosunkban részletesen összeszedtük, hogy mire kell szervezőként, vagy tüntetőként figyelned a törvény hatályba lépése után, illetve azt, hogy a rendőrség milyen módon járhat el a tüntetések kapcsán.
Az elmúlt hónapokban több blogbejegyzésben is foglalkoztunk a törvénnyel, a múlt héten pedig az évad első Megafon-estjén beszélgettünk a téma szakértőivel a változásokról és lehetséges következményeikről. 

Mit jelent a tüntetés egy demokráciában? Azt, hogy a hatalmat akkor is szembesítheted a véleményeddel, ha éppen ellened dolgozik. Azt, hogy megmutathatod: a véleményeddel nem vagy egyedül, hanem tömegek állnak mögötted. Azt, hogy SZABAD vagy és élsz a jogaiddal. A SZABAD emberek mozgatják a világot, ők azok, akikre nem lehet rácsukni az ajtót, nem lehet őket levegőnek nézni. És ők azok is, akik a legtöbbet tehetnek azokért, akik nehéz helyzetben vannak. Támogasd rendszeresen a munkánkat, hogy akkor is segíthessünk, amikor a SZABAD embereket korlátozzák jogaik gyakorlásában!

A magyar demokrácia rövid történetében a tüntetések mindig is kiemelt szerepet játszottak közéletünk alakításában, a taxisblokádtól a 2006-i ellenzéki tüntetéseken keresztül a közeli múlt ligetvédő, devizahitelkárosult, vagy éppen a netadót, a CEU ellehetetlenítését ellenző tiltakozásokig. A TASZ továbbra is azért dolgozik, hogy Magyarországon mindenki szabadon nyilváníthassa ki véleményét és ne érhesse jogszerűtlen intézkedés emiatt.

Ma se feledd el, joggal vagy SZABAD!"