Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

EU–Szingapúr: bővülnek a politikai és gazdasági kapcsolatok

EU–Szingapúr: bővülnek a politikai és gazdasági kapcsolatok
Infovilág

Az Európai Unió és Szingapúr ma három megállapodást írt alá: az EU–Szingapúr kereskedelmi megállapodást, az EU–Szingapúr beruházásvédelmi megállapodást, valamint a partnerségi és együttműködési keretmegállapodást. A felek ezzel új szintre emelik politikai, kereskedelmi és beruházási kapcsolataikat.

Szingapúr a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségében (ASEAN) tömörülő nemzetek közül az EU legnagyobb gazdasági partnere: a teljes kétoldalú árukereskedelem értéke 53,3 milliárd euró (2017), a szolgáltatáskereskedelemé pedig 44,4 milliárd euró (2016). Az országot több mint 10 000 Szingapúrban letelepedett uniós vállalkozás használja csomópontként a teljes csendes-óceáni térség kiszolgálásához. Szingapúr továbbá az Ázsiába irányuló európai beruházások első számú célpontja.

A Szingapúrral kötött kereskedelmi megállapodás bizonyos uniós termékek esetében szinte az összes fennmaradó vámot el fogja törölni, egyszerűsíteni fogja a vámeljárásokat és magas szintű normákat és szabályokat határoz meg. A megállapodás egyszerűsíti az elektronikai áruk, az élelmiszertermékek és a gyógyszerek kereskedelmét, miközben ösztönzi a zöld növekedést. Megnyitja a piacot az olyan szolgáltatások előtt, mint a távközlési, a környezetvédelmi és a mérnöki szolgáltatások. A megállapodás továbbá a legmagasabb szintű normákat rögzíti a munkajog, a biztonság, a környezet és a fogyasztók védelme terén, valamint megerősíti a fenntartható fejlődéssel és éghajlatváltozással kapcsolatos közös tevékenységeket.

Az EU–Szingapúr beruházásvédelmi megállapodás a beruházásvédelemre és annak érvényesítési mechanizmusaira vonatkozó valamennyi új uniós megközelítést tartalmazza. A megállapodás biztosítani fogja a beruházásvédelem magas szintjét, ezzel egy időben védi mindkét félnek a szabályozáshoz való és arra vonatkozó jogát, hogy olyan legitim közpolitikai célkitűzéseket kövessen, mint például a közegészség, a biztonság és a környezet védelme.

A partnerségi és együttműködési keretmegállapodás lehetővé fogja tenni az EU és Szingapúr számára a politikai, gazdasági és ágazati együttműködés megerősítését számos olyan területen, mint a környezetvédelem, az éghajlatváltozás, az energiaügy, az oktatás és kultúra, a foglalkoztatás és a szociális ügyek, a tudomány és technológia, a közlekedés, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem. E keretmegállapodás fokozza majd az együttműködést a globális kihívások terén, ahol mind Szingapúr, mind az EU egyre fontosabb szerepet játszik, és hozzájárul ahhoz, hogy koherensebb módon kezeljék azokat.

A Bizottság a kereskedelmi és beruházási megállapodásokat jóváhagyásra megküldi az Európai Parlamentnek. A kereskedelmi megállapodás ezután a jövő év során léphet hatályba, míg a beruházásvédelmi megállapodás jóváhagyásához tagállami szintű megerősítési eljárások is szükségesek. A partnerségi és együttműködési megállapodást szintén az uniós tagállamoknak kell megerősíteniük, majd azt – hivatalos hatálybalépése előtt – az Európai Parlament elé kell terjeszteni. (A teljes közlemény itt olvasható.)