Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az EU parlamenti választásokig megvalósítandó biztonsági unió

Az EU parlamenti választásokig megvalósítandó biztonsági unió
Infovilág

Az Európai Bizottság ma jelentést tett közzé a hatékony és valódi biztonsági unió megvalósítása ügyében elért haladásról, egyúttal felkérte az Európai Parlamentet és a Tanácsot, hogy sürgősen fejezze be a legfontosabbak közé sorolt biztonsági kezdeményezésekkel kapcsolatos elintézendőket. (Kép: Gerd Altmann, Public Domain / Creative Commons CC0)

Bár Bizottság által előterjesztett számos jogalkotási javaslatot elfogadtak, még egy sor kezdeményezést jóvá kell hagyni ahhoz, hogy befejeződjék a biztonsági unió kiépítése a jövő májusi európai parlamenti választások előtt. A jelentésben foglaltakat a jövő héten az Európai Tanács is meg fogja vitatni.

A Bizottság a munka felgyorsítását, valamint az elfogadásra váró intézkedések gyors elfogadását szorgalmazza az alábbi területeken:

  • Az európaiak védelme az interneten: feladat az EU kiber-támadásokkal szembeni ellenálló képességének növelése és kiberbiztonsági képességeinek bővítése, valamint az európai parlamenti választások biztonságának védelmét célzó javaslatok mielőbbi véglegesítése, továbbá az, hogy az online terrorista tartalmak terjesztésének megakadályozására irányuló új szabályokat elfogadják a 2019. májusi európai parlamenti választások előtt.
  • Az uniós információs rendszerek interoperabilitása: a cél annak segítése, hogy az uniós biztonsági, migrációkezelési és határigazgatási információs rendszerek az eddiginél intelligensebb és hatékonyabb módon működjenek együtt egymással, továbbá gyorsan lezáruljon az uniós információs rendszerek – az Európai Bűnügyi Nyilvántartási Információs Rendszer (ECRIS), az Eurodac és a Vízuminformációs Rendszer (VIS) – továbbfejlesztése.
  • A határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelem: biztosítani kell, hogy a rendőrség és az igazságügyi hatóságok online és más tagállamokban is lenyomozhassák a bűncselekményekkel kapcsolatos információkat. A Bizottság emellett felkéri az Európai Tanácsot és az Európai Parlamentet, hogy az Európai Ügyészség (EPPO) hatáskörét terjesszék ki a határon átnyúló terrorista bűncselekmények nyomozására.
  • Az uniós határok megerősítése: mivel az EU belső biztonsága attól függ, miként védjük külső határaink biztonságát, meg kell erősíteni az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget, a visszatérésre vonatkozó uniós szabályokat és az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségét.

Az Unión belüli biztonság növelésére irányuló tagállami erőfeszítések támogatására a Bizottság 70 millió eurót különített el a Belső Biztonsági Alap keretében biztonsági célokra a 2018–19-i időszakra. Ez az összeg az innovatív városfejlesztési tevékenységek keretében – egyebek között a nyilvános terek védelmére – biztosított 100 millió eurón felül értendő. (A teljes közlemény itt olvasható.)

Tetemes EU-támogatást kapott Budapest-Zugló

Az Európai Bizottság ma napon kihirdette az innovatív városfejlesztési tevékenységeket támogató kezdeményezés (Urban Innovative Actions) részeként meghirdetett legutóbbi pályázati felhívás eredményeit. A támogatást elnyerő városok között Budapest XIV. kerülete is szerepel.
 
A Bizottság 22 városnak összesen 92 millió euró támogatást juttat az Európai Regionális Fejlesztési Alapból arra a célra, hogy eredeti, újszerű megoldásokat finanszírozzanak a területükön tapasztalható kihívásokra válaszul, egyebek közt a levegőminőség, az éghajlatváltozás, a lakhatás, illetve a helyi gazdaságban betölthető munkahelyek és rendelkezésre álló munkavállalói készségek tekintetében. Zuglóban az energiatakarékos szociális lakásokra vonatkozó kezdeményezést támogatja az alap.
 
A Bizottság új pályázati felhívást is közzétesz az innovatív városfejlesztési tevékenységre. Az európai biztonsági stratégia részeként bejelentett cselekvési tervnek megfelelően a városok összesen 100 millió eurót vehetnek igénybe a nyilvános terek védelmének javítására és sebezhetőségének csökkentésére irányuló tervek megvalósítására, beleértve a digitalizálást, a környezetvédelmet és a társadalmi befogadás előmozdítását is. A pályázatokat 2019. januárig lehet benyújtani, a nyerteseket a jövő nyáron teszik közzé. (A teljes közlemény itt olvasható.)
 
Az innovatív városfejlesztési tevékenységek webhelye

A városfejlesztési politikára vonatkozó bizottsági webhely