Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Diktátor az Akadémián – Mi jön még ezután?

Diktátor az Akadémián – Mi jön még ezután?
Gábor György

Amikor Erdoğan, a véreskezű iszlamista diktátor átlépi a Széchenyi István által alapított Magyar Tudományos Akadémia neoreneszánsz palotájának küszöbét, amelynek homlokzatáról – mások mellett – Révai Miklós, Descartes, Galilei, Newton és Leibniz szobra tekint alá, az MTA vezetőinek egy pillanatra jusson eszébe, hogy azt a véreskezű diktátort engedik be a falak közé... (A nyitó képen: A „Le Point“ francia magazin borítóján "A diktátor" címmel illeti Recep Tayyip Erdogan török elnököt.)

...aki 2016. augusztusában, a megrendezett aljas önpuccsot követően, a török állami tudományos és technológiai kutatási tanács irodáira ráküldte a rendőrségét, rengeteg embert őrizetbe vett, egyetemi oktatókat és tudományos kutatókat tartóztatott le, s – számos forrás szerint – kínoztatott meg. És jusson eszükbe az is, hogy az Erdoğan-rezsim kivenné az iskolák tantervéből Darwin evolúcióelméletét, mint ami ellentétes a Korán tanításával és élesen ütközik az iszlám hagyományával.

És persze jusson eszükbe néhány Széchenyi-idézet. Például az, hogy „a tudományos emberfő” adja a nemzet igazi erejét. Meg az, hogy semmit sem ér egy ország „jól megemésztett tudományok nélkül.” Valamint az, hogy „igazabb súly s erő az emberi agyvelőnél nincs.” Továbbá az, hogy „köz intelligenciánk” felettébb parányi. Aztán az, hogy a világ boldogabb népeinek színvonalára, az „emberiség fényébe” csakis műveltséggel lehetséges eljutni. 


S amikor Kossuth azt mondta, hogy „Újait a kornak üterére tevé és megértette lüktetéseit…” akkor Kossuth Széchenyiről beszélt, s nem Erdoğant anticipálta.

(A szerk. megj.: Vajon kezet fognak-e az Akadémián a magyar tudós társadalom legjobbjai (ha Erdogan nyújtja nekik) azzal, aki török kollégáikat őrizetbe vetette, letartóztatta?) Szeretnénk remélni, hogy szolidaritásuk erősebb...