Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Stop, műanyag! – százhúszezernél több érvényes aláírás, folytatódik a Greenpeace-akció

Stop, műanyag! – százhúszezernél több érvényes aláírás, folytatódik a Greenpeace-akció
Infovilág

A Greenpeace Magyarország ma átadta az egyszer használatos műanyag zacskók betiltását támogató „Stop, műanyag!”-petíció rekordszámú, hitelesített aláírását az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM). A minden idők eddigi legsikeresebb hazai online környezetvédelmi kezdeményezésének zárásaként szeptember 30-án a budapesti Hősök terén sok százan látványos élőkép formájában is kiálltak a műanyagszemét-szennyezés ellen. [1] A Greenpeace azt várja: a lakosság akaratával összhangban az Országgyűlésben mihamarabb szülessék törvény a műanyag hulladékok visszaszorítására. A környezetvédő világszervezet továbbra is várja a petícióval egyetértők aláírásait.

„Egy éve is már közel voltunk ahhoz, hogy törvény korlátozza a műanyag zacskók használatát, de az utolsó pillanatban ez meghiúsult. [2] Nem engedhetjük meg, hogy tovább halogatódjék az érdemi intézkedés. Hazánkban is tízezrek mozdultak meg az utóbbi hónapokban, és követelnek valódi megoldást a műanyagszennyezés megszüntetésére. Ideje, hogy hazánk döntéshozói is cselekedjenek” – nyilatkozta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

A Greenpeace Magyarország az október 3-án átadott aláírásokat követően azt várja az országgyűlési képviselőktől: az emberek akarata szerint szavazzák meg az ITM jelenlegi törvénytervezetét [3] az októberben várható szavazáson, és első lépésként tiltsák be a műanyag zacskókat. Az ökológiai katasztrófát okozó és az egészségünkre is kockázatos egyszer használatos műanyag termékek kora lejárt.

[1] Videó: https://www.facebook.com/greenpeace.hu/videos/271588390230235/

Fotóalbum: https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157673970930458

[2] https://index.hu/gazdasag/2017/10/17/visszavonulot_fuj_a_kormany_maradhatnak_a_nejlonzacskok/

[3] https://index.hu/gazdasag/2018/09/16/hadat_uzen_a_muanyag_zacskoknak_a_kormany_emelik_a_termekdijat/