Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hömpölyög az ukrajnai magyar útlevélbotrány

Hömpölyög az ukrajnai magyar útlevélbotrány Hömpölyög az ukrajnai magyar útlevélbotrány Hömpölyög az ukrajnai magyar útlevélbotrány

Szijjártó Pétert is felvette az ukrán Mirotvorec adatkezelő központ a listájára, mint olyan személyt, aki nemzetbiztonsági veszély Ukrajna számára. A civilek által vezetett központ adatbázisában például ott szerepel az ukrán ortodox egyház orosz metropolitája, Berezovszkij  is – számol be röviden a hírről az ukrán Unian lap angol nyelvű kiadása, azonban a magyar külügyminiszter érdemeit nem méltatja a cikk. 

Annyi tudható meg, hogy Ukrajna szuverenitására és területi integritására nézve veszélyes a magyar politikus. Érdemes itt megemlíteni a legutóbbi diplomáciai konfliktust, ami abból eredt, hogy Beregszászon titokban magyar útleveleket és állampolgárságot osztottak, illetve arra figyelmeztették a magyar diplomaták az újdonsült tulajdonosokat, vigyázzanak, nehogy összekeverjék az okmányokat a határon. Ukrajnában ugyanis nem létezik a kettős állampolgárság intézménye.

A The National újság, amely alapításakor a skót függetlenséget tűzte a zászlajára, azt járja körbe, hogy miként fertőzte meg az átlag magyar állampolgárt az Orbán által gerjesztett idegengyűlölet. Két esetet is felhoz példának: az egyik Szombathelyen történt, amikor egy kisebb koccanásos baleset alkalmával a magyar család „büdös migránsnak” nevezte a balesetet okozó személyt, aki egyébként az Európai Unió polgára – lévén skót származású –, ellenben külsőre, bőrszíne alapján elüt a magyarok tudatában élő európai sematikus jegyektől. A másik eset a Pest megyei Tápigyörgyéről szól, ahol a helyiek Facebook-oldalára óvatosságra intő felszólítást írtak ki, amely szerint riadó, szaúd-arábiaiak érkeznek a településre. Úgy tudható, a magyar kormány vízumvásárlási programjának köszönhetően. A tudósító egyébként helyi élményeit írta meg annak kapcsán is, amit a határőrizetnél tapasztalt, látva, hogy egyszerre csak egy embert engednek át, hiába érkezik együtt mondjuk a többfős család. Mostoha és szigorú körülmények között tartják őket gyakorlatilag fogva addig, amíg nem döntenek jövendő státuszukról. Orbán illiberális és migránsellenes retorikája pedig nemcsak a magyarokat, de az európaiakat is egyre jobban megfertőzi, s ez lesz az uniós választás egyik tétje: győznek-e a szélsőjobb gyűlölködők.

Hasonló aggályokat fogalmaz meg a The Mining Journal, Michigan állam egyik helyi ipari, de leginkább bányászattal foglalkozó lapja, amihez eljutott Orbán híre, méghozzá az Észak-Michigan Egyetem politológia-professzorának jóvoltából. A tudós férfiú szerint az egykor öröknek hitt, a Nyugaton és Európában is diadalmaskodó demokráciát meg kellene becsülnünk, mert az fogytán. Nyolc európai országban ütötte fel fejét a populizmus, s politikusai megtévesztően azt hirdetik, szolgálatukat a demokrácia védelmébe állították. A populizmust jellemezve a szerző arra jut, hogy nem írná le az F betűvel kezdődő szót, de egyébiránt az egybeesik a fasiszta kezdőbetűjével is. Mert amit Olasz-, Német- és Magyarországon, illetve Lengyelországban látunk – mondja a szerző, az a populizmus kísértetiesen hasonlít a fasizmus kialakulását elősegítő ideológiákhoz. A történelem nem ismételheti meg önmagát. S itt idézi Mark Twaint, aki szerint a történelem nem ismétli meg önmagát, csak rímel.

Ne kövessük Magyarországot! – szólította fel szövetségeseit az Osztrák Iparosok Szövetségének elnöke, Georg Kapsch. Szerinte gazdasági értelemben jó úton jár hazája, de figyelmeztette az Osztrák Néppárt és a Szabadságpárt koalíciós vezetőit, hogy a migránskérdést ne Magyarországhoz hasonlóan kezeljék, mint ahogy azt oly sokan teszik már Európában – írta a Heute lap.

Nyomaszt a demokrácia jövője? Tanulmányozd a történelmet! – javasolja a kolumnistája, aki Prágában amerikai nagykövetként is szolgált. Norman Eisen, jelenleg a Brookings Intézet szakértője, úgy látja, hiába kap erőre az illiberalizmus az Atlanti- óceán innenső és túlsó partján, hamarabb távozik a Fehér Házból Trump, mint ahogy győzedelmeskedne ez az ideológia. A liberalizmusnak sokkal súlyosabb próbát kellett kiállnia az I. világháborúban, a gazdasági nagy világválság és a II. világháború idején, sőt a hidegháborúban is – mégis mindig túlélte őket. Ma Trump elnök, akárcsak Putyin, Orbán és Erdogan 5 ponton támadja a liberalizmust: emblematikus személyeken, a politikán, a médián, a piacgazdaságon és a jogállamon keresztül. Amerikában egyelőre vissza tudnak vágni Trumpnak: a média sikeresen küzd ellene, a szabadkereskedelmi egyezmények felrúgása miatt még a konzervatív Koch fivérek is támadják az elnököt, a kongresszus egyik háza minden bizonnyal szembe tud vele menni a félidős választások eredményeképpen. A jogállami problémák egyelőre ott lebegnek, mert nem tudható, be tudja-e szüntetni a Mueller-féle orosz- vizsgálatot és például szexuális zaklatási ügye ellenére meg tudják-e választani az új alkotmánybírót. Ezzel együtt Eisen optimista: hisz’ 1938-ban összeesküvést szőttek Hitler ellen is a német tisztek, az nem sikerült ugyan, de Hitlert végül utolérte a végzete. Előbb utóbb az illiberalizmusnak is vége lesz. Mert az sem véletlen, hogy csehszlovák zsidó édesanyjának köszönhetően, aki túlélte a holokausztot és Amerikában telepedett le, Eisen Prágában, a nagykövetségen tudott hanukai gyertyát gyújtani egy olyan íróasztalon, amelyik leplezetlenül őrzi a fasizmus jelképét, a horogkeresztet, de ami annak a diadalnak is a jelképe egyben, hogy sikerült legyőzni a fasizmust.