Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Állatszeretet- és gyermekkönyv-fesztivál a pesti állatkertben

Állatszeretet- és gyermekkönyv-fesztivál a pesti állatkertben
Hanga Zoltán

Az idei „állatszeretet-fesztivál” csütörtöktől vasárnapig tart a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A fesztivál maga voltaképpen az állatok világnapjának négy napon át tartó rendezvénysorozattá kibővített állatkerti változata, amelyen egyedülálló programokkal várják a családokat és a tanulmányi csoportokat. Ugyanezen a négy napon a pesti állatkert új játszóparkjában, a Holnemvolt Várban gyermekkönyv-fesztivál is lesz, ráadásként pedig szombaton a pedagógusok nyílt napját, vasárnap pedig az állatkerti nevelőszülők találkozóját is megtartják.

Október 4-től 7-ig, azaz csütörtöktől vasárnapig tart az „állatszeretet-fesztivál” a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseménysorozat apropója, hogy az állatbarátok világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként tisztelt Assisi Szent Ferenc napján tartják az állatok világnapját. A világnapról az állatkert csaknem három évtizede rendre megemlékezik, 2009 óta az eredetileg egynapos eseményt napig tartó programsorozattá bővítették ki, ez kapta az „állatszeretet fesztivál” nevet.

Az „állatszeretet-fesztivál” négy napján programok sokasága várja a pesti állatkertet felkeresőket. A városligeti intézmény állatmentéssel foglalkozó munkatársai külön állomáshelyen mutatják be azt a mentőmunkát, amellyel a hazánkban őshonos, vadon élő állatfajok emberi segítségre szoruló egyedeinek, törött szárnyú gólyáknak, mérgezett sasoknak, fészekből kipottyant madárfiókáknak, sérült sünöknek és elárvult mókuskölyködnek igyekeznek oltalmat és második esélyt adni. Lesz „állatok akcióban” etológiai állatbemutató is, a „TapiZoo” állomásokon pedig megtapintható, kézbe vehető, „állati alkatrészekkel”, strucctojással, levedlett kígyóbőrrel, különleges állatcsontokkal és más érdekességekkel lehet ismerkedni.

A Főkapu térnél – szombat kivételével – „gazdiképző” állomás működik, ahol civil állatvédő szervezetek hívják fel a figyelmet a társállatok felelős tartására. Az állatkerti Nagy-tó partján a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának természetvédelmi őrszolgálata jóvoltából „ifjú természetőrré” képezhetik magukat a gyerekek; lesz kiskertész-tanoda, sőt, az Ökocsiga Játszóház állomáshelyén az alternatív energiaforrásokhoz kapcsolódó interaktív játékok is kipróbálhatók.

A Pest Környéki Madarász Egyesület tagjai a teleszkópos madármegfigyelés rejtelmébe vezetik be az érdeklődőket, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Rovartani társaság közös állomásán pedig a rovarvilág titkait lehet megismerni. A Magyar Arborétumok és Botanikuskertek Szövetsége is hoz programot, többek között mag- és termésképeket is lehet majd készíteni különleges termésekből.
A Holnemvolt Várban – az állatkert új játszóparkjában – az „állatszeretet- fesztivállal” egyidejűleg tartják a Holnemvolt gyermekkönyv-fesztivált a gyermekirodalom kedvelőinek és ifjú rajongóinak. A színpadi programok a hamarosan nyíló Cápasuli előtti téren, a gyermekfoglalkozások a Kisgömböc kuckóban zajlanak majd. Szombaton és vasárnap ellátogat a fesztiválra Csukás István, a Süsü, A Pom Pom és a Nagy hohoho horgász alkotója, aki dedikálni is fog. 

Az izgalmas gyermekkönyveken túl a fesztiválon részt vevő kiadók számos programmal is készülnek. A rajongók találkozhatnak a legnépszerűbb szerzőkkel, illusztrátorokkal, mesét hallgathatnak, és lesz báb- és papírszínházi előadás is. A vállalkozó kedvű érdeklődők nyomozhatnak egy igazi rendőrkutyával, kideríthetik a zöld macska titkát, dínószakértői vizsgát tehetnek, zombikat menthetnek, hallgathatnak megzenésített verseket, megismerkedhetnek Kékmanóval, Csigabival vagy egy állatkórház mindennapjaival, fejtörőn vehetnek részt. Más foglalkozásokon tervezhetnek „állatgépeket” apró egereknek, felhőt foltozhatnak, buborékot fújhatnak, rajzolhatnak, színezhetnek, sőt origamit is hajtogathatnak.

Az „állatszeretet-fesztivál” és a Hetedhét gyermekkönyv-fesztivál programjain felül szombaton pedagógus nyílt nap, vasárnap pedig nevelőszülők találkozója is lesz az állatkertben.

Októberben és novemberben tart a „nyugdíjas ősz az állatkertben”, amikor a nyugdíjas-igazolással rendelkezők kedvezményes árú jeggyel látogathatják a városligeti intézményt, továbbá kedvezményt kapnak a Barlang étteremben.

Címkék