Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán most éppen Macron ellen (is) harcol

Orbán most éppen Macron ellen (is) harcol Orbán most éppen Macron ellen (is) harcol

Európa mellénk állt, most mi jövünk – üzenettel mintegy ezren tüntettek vasárnap Orbán ellen, miután az Európai Unió elindította a 7. cikkely megszavazásának folyamatát – számolt be a budai, Bem téri, a külügyminisztérium előtt tartott tiltakozásról a brit Sunday Express. Orbán elveszítette ezt a harcot az Európai Parlamentben, de Magyarország nyert vele – felirattal is találkozott a tudósító a rendezvényen.

A lap úgy tudja, hogy a szerdán Salzburgban, az uniós vezetők tanácskozásán Orbán is ott lesz, de nem Magyarország, hanem a Brexit lesz a fő téma. Ugyanakkor a Financial Times értesülését megerősíti a cikk, amely szerint a lengyel és a cseh miniszterelnök egész biztosan nem fogja megszavazni a magyar kormány elleni 7-es cikkelyt foganatosítását, mert mint fogalmaznak, ők szövetségesek, másrészt egyetértenek a magyar kormányfővel abban, hogy minden tagállam szuverén joga a maga reformjait végigvinni. (Azt már csak mi jegyezzük meg, hogy a jogállam lebontása mióta tekinthető reformnak?)

Uniós forrásból úgy tudható, hogy még a júniusi brüsszeli csúcson Orbán személyesen figyelmeztette Emmanuel Macron francia elnököt, kettejük harcában ő kerül majd ki győztesen, amikor el fog dőlni, hogy a populisták vagy az európaiak jutnak-e fölénybe – derül ki a The Telegraph értesüléséből. Tajani, az Európai Parlament elnöke azonban fontolgatja, hogy a magyar kormány elleni hasonló lépésre kellene rászánnia magát az uniónak Románia, Málta és Szlovákia tekintetében is. A Spinelli-csoport értelmezésében ez a federalisták és a nacionalisták küzdelme lesz, de szerintük előbbiek győznek majd. Ezzel egy időben várható, hogy az Európai Unió eddigi szövetségesi kapcsolatrendszere átalakul, ketté válik, az Európai Néppárt és a szocialista szövetségek közé beékelődik Macron középre, mint centrista. A közvélemény-kutatások jelenleg azt mutatják, a szocialisták 190 helyéből csak 110-130 körül marad meg, az Európai Néppárt 217 székéből elveszíthet 30-40-et. Guy Verhostadt, a liberális zöldek képviselője pedig szívesen csatlakozik a francia elnökhöz, mert szerinte alternatívát kell állítani a nacionalistákkal és a populistákkal szemben.

A brit árnyékkormány kabinetminisztere, John Trickett a tévé nyilvánosságát felhasználva felszólította Theresa May kormányfőt, hogy ítélje el Orbán reakciós kormányát – írja a BBC. Erre azok után került sor, hogy a tv-műsorban May kabinetjének egyik tagja, a környezetvédelmi miniszter még kérdésre sem volt hajlandó ítéletet mondani Orbán felett, azzal az indoklással, hogy pártja nem kíván beavatkozni az uniós ország belügyeibe. Kiderült ugyanis, hogy egyet kivéve, 19 brit uniós képviselő nem szavazta meg a Sargentini-jelentést. Nem mellesleg, a brit Zsidó Képviselők Tanácsa szintén elítélte, hogy a toryk Orbán védelmére keltek, míg a Muzulmán Képviselők Tanácsa arra gyanakodott, hogy valamilyen Brexit-alku állhat a háttérben.  A konzervatív miniszter tagadta, hogy Orbánnal egyeztetne a kilépési feltételekről.

Az osztrák Szabadságpárt vezetője és alkancellár, Heinz-Christian Strache a Fideszhez hasonlóan megkérdőjelezi az uniós parlamenti szavazáson hazánk elleni kétharmad jogszerűségét – írja az osztrák Kurier. Strache felkérte a külügyminiszterét: kezdeményezzen vizsgálatot az Európai Tanácsban arról, hogy helyesen számolták-e meg a voksokat. Ráadásul most Ausztria tölti be a soros elnökséget, érthető tehát, miért vindikálja magának ezt a jogot. Ugyanakkor a szavazás rendtartásról szóló fejezetében az áll, hogy csak az igeneket és a nemeket lehet érvényes szavazatoknak tekinteni, szemben a magyar kormány álláspontjával, amely szerint a tartózkodós szavazatokat is be kell számolni.

A Der Spiegel szerint az, hogy Orbánék választási csalásról beszélnek, tökéletesen beleillik politikai stratégiájukba.  Annak ellenére ágállnak a szavazás eredménye ellen, hogy tökéletesen tisztában vannak azzal, nem fog bekövetkezni a 7-es cikkely megszavazása. Miközben közismerten jó Orbán hatalompolitikai ösztöne, nem csoda, hogy keleti szövetségeseket keresett és talált magának Kína és Oroszország üzleti kapcsolatainak kiépítésével, ugyanis már készül arra, amikor az unió új költségvetése tetemes forrásoktól foszthatja meg a magyar kormányt.