Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 1. Az év 122. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739404. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szerelmem, Okinawa – fotókiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban

Szerelmem, Okinawa – fotókiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban Szerelmem, Okinawa – fotókiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban

A Riukiu-szigetvilág, hivatalos nevén a Délnyugati-szigetek (japánul Nansei shoto), a 120 milliós Japán legszegényebb, perifériális, 47. tartománya, Okinawa. A mintegy 140 kisebb-nagyobb szigetből álló terület gyöngyfüzérként köti össze Japán déli nagy szigetét, Kyushut Tajvannal. Négyszázötven éven át különálló királyság volt, lakosai inkább a csendes-óceáni népekre hasonlítanak, más a zene, a tánc, a természethez való viszony, s az emberek jókedvűek, derűsek, lazák, kicsit lusták; ahogy „Főjapánban” mondják: „ott még a buszok is késnek…”

Dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum zoológusa, jelenlegi főigazgatója három évet töltött a csodálatos szubtrópusi szigetvilágban, 53 szigeten járt és a talajlakó ízeltlábúak biológiáját tanulmányozta.

A történelemre, a helyi viszonyokra, az emberi kapcsolatokra nyitott szemmel és folytonos kíváncsiságtól hajtva járta a szigeteket. A szigetekre tett látogatásait, egyedülálló élményeit tárja Okinawa Mi Amor – Szerelmem Okinawa című tavaly megjelent könyvében az olvasó elé, blogbejegyzéshez hasonlító 116 fejezet formájában, és ismerteti meg a „karosszékben ülő turistát” vagy éppen a valódi látogatásra vállalkozó utazót a helyi emberekkel, az elszigetelt, különleges kultúrákkal és az egzotikus, ritka élővilággal.

A könyvben szereplő fotókból készült kiállítás mától november 4-ig látható a Magyar Természettudományi Múzeum kupolacsarnokában.