Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ha ezt az osztrákok eltűrik, akkor megérdemlik

Ha ezt az osztrákok eltűrik, akkor megérdemlik
Kulcsár László

Ezt a napot nem fogják elfeledni a jó érzésű és a hazafias büszkeségben nem szűköldő osztrákok: 18. 8. 18. Száz esztendővel ezelőtt, a monarchia bukása után egyszer már hatalmas megaláztatásban részesültek a sógorok, amikor egyszer s mindenkorra szétesett a sok évszázados erőfeszítések, vér és házasságok révén fölépített birodalom.

Most pedig, ezen az ikonikus napon, amikor Vlagyimir Putyin, minden oroszok elnöke az 53 évesen fejét házasságra adó osztrák külügyminiszter, Karin Kneissl esküvőjén (magánemberként!) megjelent, újra fölrémlett egy történelmi megaláztatás réme. Az elképesztő biztonsági ceremónia közepette a dél-stájerországi kiskocsmába, a lagzira megérkezett 1. számú orosz politikus, miután a nászéjszaka előtt néhány órával megtáncoltatta a menyasszonyból feleséggé előlépett hölgyet, az térdre borult a táncosa előtt. Megtehette volna, ha, mondjuk, ő a vendéglősné, és egy gáláns vendég táncra kéri, mert jól játszanak a falusi zenészek. De aligha tehette volna meg, elvégre ő az örökös semlegességet fogadott Osztrák Köztársaság külügyminisztere.

Még a lagzija perceiben, óráiban is! Kneissl pukedlije az orosz elnök előtt abszolút megalázkodás és meghunyászkodás, amit aligha fog szó nélkül hagyni az öntudatos osztrák polgár. Hát még a nemzetközi sajtó és a diplomácia világa!    

A kép forrása: Aargauer Zeitung.