Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A fejlett világ nem nézheti tétlenül, ahogy a magyaroknál, lengyeleknél és románoknál rombolják a demokráciát

A fejlett világ nem nézheti tétlenül, ahogy a magyaroknál, lengyeleknél és románoknál rombolják a demokráciát A fejlett világ nem nézheti tétlenül, ahogy a magyaroknál, lengyeleknél és románoknál rombolják a demokráciát A fejlett világ nem nézheti tétlenül, ahogy a magyaroknál, lengyeleknél és románoknál rombolják a demokráciát

A román kormány nemcsak, hogy sorozatban sérti meg a jogállamot, de olyan brutális, hogy azt még Ceausescu is megirigyelné. A magyar titkosszolgálat után az osztrák elhárítás is csak szórványosan kap bizalmas értesüléseket a nyugati szövetségesektől, miután a szélsőséges FPÖ ellenőrzése alá vonta az intézményt. Nyugati jelentések el sem akarják hinni, hogy a magyar kormány tényleg nem ad enni a visszautasított menedékkérőknek a tranzitövezetekben, mert így próbálja elérni, hogy inkább térjenek vissza szerb földre.                                                

Cselekvésre ösztökéli a nyugati államokat a The Washington Post vezércikke, mert úgy ítéli meg, hogy Magyarországon, Lengyelországban és Romániában veszélybe került a fejlett világ által életre segített demokrácia. Azaz: immár nem elegendő, ha a szövetségesek figyelik a fejleményeket. Az állásfoglalás a demokrácia lebontásának újabb lépéseként értékeli, hogy a korrupt román kormány brutális erővel verte szét a jogállam lerombolása elleni tiltakozásokat. Ideértve vízágyút, könnygázt és gumibotot, békés felvonulók, újságírók, de még több izraeli turista ellen is. Több mint 400-an sebesültek meg, egy uniós és NATO-tagállamban!

A jó hír az, hogy akárcsak a lengyeleknél, az átlagemberek Romániában is szembeszállnak a hatalom túlkapásaival. Parlamenti választás azonban csak jó két év múlva lesz, így az országnak nagyobb segítségre van szüksége az EU és más nyugati államok részéről, beleértve az USA-t. A Bizottságnak növelnie kell a nyomást Bukarestre, hogy törölje el vagy drasztikusan írja át a kifogásolt törvényeket. Amerikának pedig szankciókat kellene kivetnie a vesztegetésekben és a hivatalos erőszakban bűnös vezetőkre.  

Az európai zöldek felszólították a Bizottságot, hogy lépjen közbe Romániában a jogállam védelmében – írja a The Guardian. A strasbourgi frakció egyik társelnöke kifejtette, hogy a tiltakozó megmozdulások részvevői ellen alkalmazott erőszak miatt érvényesíteni kell a jogállami mechanizmus első szakaszát, ahogyan az Lengyelország esetében már megtörtént, illetve amint arról a magyar helyzet kapcsán szó van. A német Ska Keller szerint a román emberek segítségre számítanak az EU-tól, ezért kérdőre kell vonni Bukarestet. A követeléshez a környezetvédők várhatóan elnyerik több liberális és középjobb EP-képviselő támogatását is. Egyikük, a néppárti Macovei, volt román igazságügyi miniszter szintén úgy gondolja, hogy itt a közösségnek lépnie kell. Kérdés azonban, hogy mit szól a szocialista képviselőcsoport, amelyről feltételezik, hogy nemigen akarja bírálni saját szövetségesét, a román szociáldemokratákat. Erről Keller azt mondta, hogy a politika már eddig is többször közbeszólt, amikor a jogállam megőrzése volt a tét, amivel a többi közt arra utalt, hogy a konzervatívok meg Orbán Viktort veszik védelmükbe.

Európa beteg embere ma nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem Románia – írja a jobboldali lap, a Le Figaro vendégkommentárjában a Iași-i Egyetem egyik francia szakos professzora. Alexandre Calinescu azzal érvel, hogy sem Budapesten, sem Varsóban nem támadják olyan erőszakosan az igazságszolgáltatást, nem sértik meg olyan gyakran a szabadságjogokat, mint Bukarestben, arról nem is szólva, hogy a román kormány korruptabb mindegyik másnál. Rámutat: ami ma Romániában történik, az súlyosabb, mint ami magára vonja az európai sajtó figyelmét a magyaroknál és a lengyeleknél. Ahogy a rendőrség 8 napja feloszlatta a 100 ezres tiltakozó megmozdulást, az brutálisabb volt az 1990-i bányászjárásnál. Valóságos lidércnyomás.

A hatalomnak, amely csupán a nevében szociáldemokrata, megvolt az oka a visszavágásra a diaszpóra által szervezett tüntetés kapcsán, mert a külföldön élő románok négy éve nagy szerepet játszottak Klaus Johannis elnök megválasztásában. Az egész olyan, volt, mintha visszatért volna a Secu, ideértve zaklatásokat, fenyegetéseket, jogtalan letartóztatásokat.

És az egészhez megrendezték az alibit, mármint mintha az ellenoldal halálra vert volna egy rendőrnőt. Itt példát akartak statuálni. A PSD másfél éve próbálja megmenteni vezérét, Liviu Dragneát, akit választási csalásért és vesztegetésért ítéltek el. A politikusban Ceaușescu kísértete bukkan fel újra. Beteges ambíció jellemzi, és egy új nomenklatúra veszi körül, amely mindenáron igyekszik megtartani kiváltságait. A mostani miniszterelnök a bábja, nevetséges, amiket művel. A tiltakozók a jogállam mellett, az unió zászlaja alatt meneteltek. A harc kemény lesz, a jogsértések és a korrupció ellen fellépő románok szolidaritást várnak az EU-tól és a 27-ektől.

A nyugati titkosszolgálatok kiközösítik az osztrák elhárítást, miután annak bécsi központjára csaknem hat hónapja a rendőrség igénybevételével lecsapott a kormánykoalíció kisebbik tagja, a szélsőséges Szabadságpárt, és ládákban, műanyag zsákokban vitte el onnan a legféltettebb államtitkokat – írja a The Washington Post. A hivatalos indoklás az volt, hogy meg kellett akadályozni egy folyamatban lévő akciót Észak-Korea (!) ellen, de azt tudni kell, hogy ez az egység foglalkozik a szélsőjobb feltérképezésével is. Ám a következmény az lett, hogy az osztrák társszervek immár nem kapnak bizalmas értesüléseket a nyugati kollégáktól, nehogy rossz kezekbe jussanak az adatok. A lap hozzáteszi, hogy a fennálló rendet elutasító pártok foglyul ejtették a kormányt Magyar-, Lengyel-, Olasz- és Görögországban is. Többen közülük szoros kapcsolatokat ápolnak Oroszországgal, illetve olyan radikális csoportokkal, amelyek kezéhez erőszak tapad. Ellenőrzésük alatt tartanak olyan intézményeket, amelyek elvileg politikamentesek, így a bíróságokat, a hadsereget és a titkosszolgálatokat.

A rajtaütés után egy sor hírszerzési alkalmazottat elbocsátottak, illetve felfüggesztettek állásából. Egy bennfentes úgy minősítette, hogy az FPÖ megpróbálta erővel megváltoztatni a kialakult rendszert, a végén azonban tönkretette azt. Hiszen olyan a világon nincs, hogy egy ilyen helyen az ügyész lefoglalja a teljes levelezést, a folyamatban lévő ügyek aktáit. Egy európai illetékes azt mondta, hogy az eset riadóként hatott rájuk, mert mutatja, mire képesek az autokraták. Egyik kollégája ugyanakkor elárulta, hogy azóta az osztrákok is visszafogták az együttműködést. De lehet, hogy a káosz, illetve amiatt, mert szégyellik magukat. Mindenesetre immár fennáll a veszély, hogy Ausztria nem képes az eddigi szinten elhárítani a szélsőséges támadásokat. A kormány ugyanakkor muszlimellenes propagandával, illetve lépésekkel igyekszik elvonni a figyelmet a történtekről.

A Financial Times úgy tálalja az új szlovén kormányfő jelölését, hogy a parlament vereséget mért Orbán Viktor szövetségesére, Janez Jansára, akinek pártja pedig megnyerte a választásokat. A szavazás enyhíti a brüsszeli félelmeket, hogy az EU-barát Szlovénia a jövőben inkább az euroszkeptikus visegrádi tömbhöz húzna. Jansa ugyanis élesen elutasítja a bevándorlást, retorikája igen éles volt, főként miután 3 éve félmillió menekült haladt át az országon, noha az uniós kvóta alapján mindössze pár százan érkeztek legálisan. A miniszterelnöki tisztség várományosát, a középbal Marjan Sarecet elemzők bizonyos fokig sötét lónak tekintik, mert senki sem tudja, hogy igazából mi várható tőle. Nem illik bele a megszokott képbe. Sok tekintetben meglehetősen liberális, haladó nézeteket vall, de közben misére jár és nagyon is hagyománytisztelő. Mindenesetre egyik fő feladata mindjárt az elején az lesz, hogy csináljon valamit a megélénkült illegális migrációval az ország déli határain.

A Die Welt tudósítása némileg hitetlenkedve adja tovább a Helsinki Bizottság bejelentését, amely szerint a magyar kormány legújabban az élelem megvonásával akarja rávenni a menedékkérőket, hogy hagyjanak fel a próbálkozással és miután első fokon elutasították a keresetüket, menjenek vissza a tranzitzónából Szerbiába. A civil szervezet azonban elérte, hogy a héten az Európai Bíróság 6 érintett esetében ellátásra kötelezte az államot. Négy afgánról, illetve egy szír testvérpárról van szó. Az egyik afgán férfi felesége és gyermekei továbbra is kaptak enni, de a családfőt elkülönítették, nehogy a többiek megosszák vele az ételt. Léderer András arról számolt be, hogy azóta volt egy újabb, hasonló eset. Magyar hivatalos részről nem kívántak nyilatkozni az ügyben. A lap megemlíti, hogy a Helsinki Bizottság fő támogatója az a Nyílt Társadalom Alapítvány, amely Orbán Viktor támadásai miatt éppen most települ át Budapestről Berlinbe.

A jobboldali Frankfurter Allgemeine Zeitung alig pár nap elteltével visszatér arra, hogy Magyarországon a jelek szerint befellegzett a gender tanulmányoknak. Megjegyzi ugyanakkor, hogy a társadalmi nemek kutatása Németországban sem mentes a vitákból, csak éppen a helyzet egészen más. A Berlini Szabadegyetem tavaly 185 professzori állást számolt össze ezen a szakterületen, 44-et főiskolákon, 141-et egyetemeken. Nálunk csupán az ELTE és a CEU érintett. Viszont csak két olyan német tartomány volt, ahol egyáltalán nem foglalkoznak ezzel a tudományággal, annál inkább viszont Berlinben és Észak-Rajna-Vesztfáliában, éspedig elsősorban jogi, közgazdasági és társadalomtudományi karokon.

A nemzetközi sajtószemle elsőként itt jelent meg.