Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ma már senki és semmi sem állíthatja meg Orbánt

Ma már senki és semmi sem állíthatja meg Orbánt Ma már senki és semmi sem állíthatja meg Orbánt

Ismételten kiadta a Hernádi Zsolt nemzetközi körözéséről szóló hírt a Total Coratia News. Egyrészt magyar forrásra hivatkozva, másrészt az Európai Bíróság verdiktjét megerősítve, amely szerint Horvátország az Interpoltól újból kéri a MOL vezérigazgatója elleni nemzetközi körözés meghosszabbítását. Az Európai Bíróság nem ismeri el a magyar legfőbb ügyészség felmentő határozatát és azt sem, hogy csupán tanúként idézte be Hernádit, ezért felszólítja Magyarországot, tegyen eleget az uniós döntésnek. Egyébiránt a 10 milliós eurós megvesztegetéssel gyanúsított vezérigazgató horvát ügyvédje szerint az Európai Bíróság döntésében nem szerepel, hogy Magyarországnak kötelező lenne kiadni Hernádit.

Ellenségük ellensége: azaz Izrael és Közép-Európa partnersége címmel a The Jerusalem Post a szovjet érából kiindulva azt elemzi, hogyan lett az egykori ellenségekből stratégiai szövetséges. Budapest, Prága és Pozsony is teljesítették az oroszok parancsait, 1967-ben szakítottak Izraellel és a szovjet propagandát követve szisztematikusan démonizálták Izraelt. Országaikból a zsidók vagy elmenekültek, vagy arra kényszerültek, hogy meghúzzák magukat. Nem így ma, amikor Izrael stratégiai szövetségese Közép-Európa, mintegy beékelődve Orosz- és Németország közé, amelyik leporolta magáról az idegengyűlöletet és flörtöl az autoriter államokkal. Az Antall József idején létrehozott Visegrádi 4-ek annak idején viccnek tűnt föl, ma már korántsem. A 65 millió lakosú és 2000 milliárd euró GDP-vel meg közös hadgyakorlatukkal túltesznek méretben például Kanadán, s valódi kihívásnak számítanak Brüsszel számára. Most a menekültkvóta ürügyén kiéleződött viszonyban egyre inkább érvényesül az, amit Izrael kezdetben is mondott, hogy Brüsszel politikája csak legitimálja a palesztin autokráciát, elhibázottnak tartja az Oslói Egyezményt. Legutóbb, Magyarországon járván és a V4-kel találkozván Netanjahu izraeli kormányfő is úgy fogalmazott, vagy a talpára áll Európa és növekszik, vagy enged a muszlim nyomásnak és eltűnik a süllyesztőben. Ráadásul a V4-eket erősíti Ausztria épp úgy, mint a Baltikum, illetve a Balkán térsége.

Leszámolt Orbán a barátból lett ellenséggel címmel a Simicska-birodalom összeomlását követi nyomon a The Guardian. A brit lap megállapítja, hogy Európában egyetlen politikus sem tudott olyan feltétlen és kiterjedt hatalomhoz jutni, mint Orbán Viktor, amit alapvetően egykori kollégiumi társának köszönhet. Igaz, idézi Paul Lendvait a cikk, Simicskából sem lehetett volna milliárdos Orbán nélkül. A liberális oldal nem bízott saját sikerében, annál jobban reménykedett abban, hogy a választási kampányban Simicska kiteregeti Orbán szennyesét, ami utóbbi vesztét okozhatta volna. Nem így történt. A Magyar Nemzettel kezdve a Lánchíd Rádión és a Figyelőn át a Hír Tv-ig elesett a kettejük csatájában. Láng Balázs, Kálmán Olga műsorának producere arra panaszkodott, 25 éve újságíró, de elege lett. Elhagyja a pályát, mert ma már nincs értelme újságot írni Magyarországon. Csintalan Sándor nyilatkozatára alapozva a The Guardian is megírja: Simicska nem volt hajlandó asszisztálni Orbán Putyin-barátságához. Úgy fogalmazott: ha egyszer a kezedet nyújtod az orosz medvének, az keresztbe fog lenyelni téged. Simicska belső köréből, magát megnevezni nem kívánt nyilatkozó szerint, a milliárdos vállalkozónak más választása nem volt, mint mindenét eladni. A jobbikos Gyöngyösi Márton szerint most már senki sem tudja Orbánt megállítani.

A magyar kormányzati tv-csatornán németeket interjúvoltak meg, akik titokban mind a szélsőjobbos AfD párt tagjai voltak – állítja a német Correctiv oknyomozó portál. Azaz torz képet fest Németországról a magyar riport, amely szerint gyakorlatilag az egész ország kénytelen volt megadni magát a menekülteknek. Azzal riogattak a még márciusban – tehát a választások előtt – készült riportban, ha 30%-ot meghaladja a menekültek aránya, akkor azok egyre erőszakosabbak lesznek, míg végül elkergetik hazájukból a németeket – állította egy ismeretlennek beállított, de valójában AfD politikus Hamburg közelében.

A Trancparency International Magyarországgal foglalkozik ismét, s írásában vélelmezi: a jogállam felszámolásának célja az lehetett, hogy zöld utat adjon a korrupciónak. Ma már minden intézmény a Fidesz kezében van, s tulajdonképpen a média 90%-a felett gyakorol kontrollt Orbán kormánya. A korrupció nyomon követését kezdi a Magyar Nemzeti Bank alapítványaival, folytatja a tao-rendszerrel, de nem zárja az offshore-cégeken keresztül bonyolított állampolgárság megvásárlásával. És itt vannak az uniós pénzek is, amelyeknél a pályázatok elbírálása nem átlátható. Mindenesetre Orbán veje minden pályázatból 12%-os haszonra tett szert, és általában 25%-kal túlárazták a megbízásokat.