Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lapidaris – kegyeleti szolgáltatás okostelefonon

Lapidaris – kegyeleti szolgáltatás okostelefonon
(Tudósítónktól)

A világon páratlan, magyar fejlesztésű kegyeleti szolgáltatást mutattak be újságírók előtt egy mai tájékoztatón. A Lapidaris lehetővé teszi, hogy az elhunyt sírhelyéhez érve az élettörténete, kedvenc versei, legszebb fotói megjelenjenek a hozzátartozó okostelefonján, s így teljesebbé váljon az emlékezés.

A Lapidaris személyre szabott adatlapok által lehetőséget kínál elhunyt szeretteink emlékének megőrzésére, melyek bármikor, bárki számára megtekinthetők. Létrejön egy földrajzi helyzettől és időbeliségtől független elhunyt-adatbázis, ahol a regisztrált és feltöltött személyeknek egyedi adatlapja található.

A forradalmian új, az egyházak képviselői által is örömmel fogadott komplex rendszer két fő részből áll: az elhunyt síremlékén elhelyezendő eszköz és az ehhez kapcsolt weboldalon elérhető online személyes adatlapból. A szolgáltatáshoz egy Lapidaris Kő megvásárlásával lehet csatlakozni.

A sajtóeseményen megjelent egyházi képviselők közül Százvai László református lelkész hangsúlyozta: a gyász feldolgozásának fontos része az emlékek megőrzése, így a Lapidaris szép és hasznos kezdeményezés. A régiek természetesebb módon élték meg egy-egy szeretett személy halálát, ezáltal az elbúcsúzást tőle, a 21. század embere nehezebben dolgozza fel a veszteséget. A Lapidaris kínálta lehetőség segíti a gyász feldolgozásának folyamatát. „Az elengedés nem elfeledést jelent” – mondta Százvai László. Máté Csaba görögkatolikus parókus kiemelte: a Lapidaris segíti a megemlékezést, a hozzátartozók számára rendkívül sokat jelenthet.

A Lapidaris a legmodernebb technológiákat alkalmazza, a kezeléséhez pedig elegendő egy okostelefon. A sírhelyen el kell helyezni az eszközt, amit a világhírű Hollóházi Porcelángyár készít, teljes mértékben ellenáll az időjárás viszontagságainak. Telefonunkat a Lapidaris Kőhöz érintve megnyílik az elhunyt adatlapja, ahol képeket, videókat, személyes adatokat, idézeteket és emlékeket láthatunk. Az adatlapok megnyitása természetesen NCF-kommunikációra alkalmas készülék hiányában is könnyedén megoldható, a Lapidaris Kövön található link használatával.

Fontos megjegyezni, hogy elegendő minden nyughelyhez egyetlen Lapidaris Kő, hiszen egy kőhöz több, a sírhelyben örök nyugalomra helyezett elhunyt adatlapja tartozhat.

Az oldalon leírhatjuk a közösen megélt élményeinket, megoszthatjuk másokkal együtt átélt eseményeket, felidézve egy felejthetetlen történetet, vagy megfogalmazva egy szívhez szóló, az adott személytől elválaszthatatlan emlékünket. Bárki megemlékezhet egy virtuális gyertya gyújtásával az elhunyt emlékoldalán, jelezve ezzel kötődését, szeretetét. Az adatlap szerkesztésére meghívhatjuk szeretteinket, hozzáférést biztosítva az elhunyt felületéhez.

A közvetlen családtagjainkon kívül a rendszer lehetőséget kínál elhunyt távoli rokonok, régi kedves ismerősök felkutatására is. Legyen szó gyermekkori barátokról, akikkel közösen éltük át fiatalkorunk meghatározó éveit, vagy akár külföldön, talán egy másik földrészen élt hozzátartozóinkról.

A Lapidaris lehetőséget nyújt elhunyt ismert és közismert, történelmi személyek, háborús, hétköznapi hősök emlékének az utókor számára tovább örökítésére is. A történelmi sírok esetében mindez több mint kegyeleti szolgáltatás, egyfajta kegyeleti történelemóra, okulásképpen a következő generációknak.