Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Csak az energetikai és építőipari cégek száma nő, a többi csökken

Csak az energetikai és építőipari cégek száma nő, a többi csökken
Opten-információ

A múlt évekhez hasonlóan az idei második negyedévben is tömegesen alapítottak és töröltek vállalkozásokat a hazai cégvilágban. Csakhogy ez nem jelenti azt, hogy céginformációs szempontból homogénnek tekinthető a hazai piac.

A múlt évek egyik kedvenc ágazata, az energetika továbbra is kiemelkedőnek számít cégalapítási szempontból. Nyilvánvalóan a környezetvédelem és a technológiai fejlődés döntő hatással van rá. Csakhogy éppen a nagy tőke- és technológiai igény miatt az ágazati szereplők jó része itthon nagyvállalatnak számít, miközben kis vállalkozások is létesülnek.

A szektorban a cégszám-növekedést nem csupán a technológiai fejlődés gerjeszti. Az ágazatban – elsősorban a napenergiával kapcsolatban – csoportos cégalapítás zajlik. Egy-egy piacra lépő új tulajdonos sokszor akár 8-10 céget is létrehoz egyidejűleg, ugyanis a kistermelőkre más feltételek vonatkoznak az energiapiacon.

Az energetikára így rendkívül magas cégalapítási index és magas cégfluktuáció jellemző. Mivel a fluktuációt többségében a cégalapítások gerjesztik, a magas fluktuációs mutató ez esetben inkább semleges, mint negatív esemény.

Az energetikával ellentétben, a cégek számát illetően az építőipar az egyik meghatározó ágazat, bár – az energetikához hasonlóan – itt rendkívül magas a cégalapítási arány. Azaz: a nagy ágazatméret miatt ez abszolút értékben is magas cégalapítási érték. A cégalapítási kedv elsősorban az ágazat virágzásának köszönhető, miközben a cégtörlési számok is rendkívül magasak. Az építőipar számos problémával küszködik, ugyanakkor az energetika mellett ez az egyetlen ágazat, amely növekvő cégszámot tud felmutatni 2018 második negyedévének adatai alapján.

A vendéglátás az építőiparhoz hasonlóan terjedelmes ágazat, ugyancsak látványos cégalapítási és -törlési számokkal. Ezen a területen a cégtörlések dominálnak, és az összességében 18 százalékos fluktuáció igen sok bizonytalanságot visz az szektorba.

Az adminisztratív és a szolgáltatást támogató tevékenységek közé tartoznak a többi között a kölcsönző, a munkaerő-közvetítő, az épület-karbantartó és az egyéb szervező és támogató cégek. Az ágazat igen széles körű tevékenységlistát ölel át, de összességében cégszám szerint a nagy ágazatok közé sorolható. Az idei második negyedévben nem volt népszerű az ágazat a vállalkozók között – legalábbis abszolút értékben nem –, és arányaiban is magas cégtörlési számokat produkált a szektor, miközben a cégalapítási arány csak átlagos volt, bár abszolút értékben még így is magas. Ezzel együtt az ágazat a gyengébben teljesítők közé sorolható.

A kereskedelemben működik a legtöbb, jó 100 ezer cég. Ehhez aránylag magas cégtörlési és közepes cégalapítási arány társul. Három hónap alatt mintegy 1000-rel csökkent a cégek száma a szektorban, és ez jóval több, mint más ágazatok cégszám-csökkenése.

Az ágazatok közül még a pénzügyi szektort és a víz-, szennyvíz- és hulladékgazdálkodást érdemes kiemelni: mind a két ágazat magas cégtörlési arányt produkált a vizsgált időszakban.