Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán elhallgattatta a jobboldali kormánykritikus médiát (is)

Orbán elhallgattatta a jobboldali kormánykritikus médiát (is) Orbán elhallgattatta a jobboldali kormánykritikus médiát (is) Orbán elhallgattatta a jobboldali kormánykritikus médiát (is)

Orbán médiaháborúja bedöntötte a konzervatív sajtót – címmel a BloombergQuint speciális kiadásában megjelent írás fő sommázata: Orbán Viktor a vele szemben kritikus jobboldali médiát teljesen elhallgattatta. A Hír TV után ugyanis a Heti Válasz is áldozata lett ennek a médiaháborúnak, holott főszerkesztője egykoron Orbán szóvivője volt. Ám amióta kritikus hangot ütött meg a lap a kormánnyal szemben, kivívta Orbán haragját. A hetilap ellehetetlenítése egyben a Simicska-birodalom végét is magával hozta.

Európa vége címmel a Der Tagesspiegel az Osteuropa című folyóirat legutóbbi számát ismerteti, amelyben a magyar és lengyel különutasság következményeként azt a folyamatot jósolja meg, ami az Európai Unió kettészakadásához vezet, s lesz ismét Kelet- és Nyugat Európa, azaz kétsebességes EU.  A mintegy 30 szerző közül kiemeli például Schöphlin György írását, amelyben a Fidesz uniós parlamenti képviselője a liberális eszmék hegemóniáját csupán kvázi-fundamentalizmusként jellemzi, és ez szerinte halálra van ítélve.

Augusztus 31-e a Soros-féle Nyitott Társadalom Alapítvány Berlinbe költözésének a határideje – frissíti a Soros-ellenes kampány legújabb fejleményeit a német közszolgálati rádió, a Deutche Welle. Ez tulajdonképpen a vége is az 1984-ben kezdődött annak a folyamatnak, amellyel nemcsak Magyarországot, de Európát is igyekezett bekapcsolni az alapítvány a progresszív liberalizmus vérkeringésébe. Három és fél évtized után ez a fejezet az alapítvány életéből valóban a végéhez közeledik, erősítette meg Peter Nizak közép-európai programigazgató, egyúttal azt is bejelentette, hogy nem szüntetik be a régió támogatását. Az ide vezető folyamatot elemezve a cikk emlékeztet, hogy a civilek elleni támadásnak már négy évvel ezelőtt egyértelmű jelét adta Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott beszédében. Az ismertebb civil szervezetek elleni folyamatos lelki és jogi terror mellett a cikk felhívja a figyelmet például „Az Emberség Erejével” pécsi szervezettel történtekre is, amelyik az ellene folytatott uszítás miatt képtelen volt megújítani a lejárt bérleti szerződését. Vezetője, Mester Zoltán úgy fogalmazott a Deutsche Wellének: az az érzése, szép lassan minden civilt térdre kényszerít a magyar kormány.

A Fidesz-média célkeresztbe vette ismét a baldali, liberális kulturális elitet: a Magyar Idők támadást indított Radnóti Sándor filozófus-irodalomkritikus és Konrád György író és ellen – állapítja meg a Yale Egyetem egykori történésze Balogh Éva, s blogjában, a Hungarian Spectrumban részletesen foglalkozik a témával. A Hungarian Spectrum az amerikai külügyminisztériumban épp úgy mindennapi hírforrás, mint a budapesti amerikai nagykövetségen és Brüsszelben is. Olvasottságát frissességének és kormánykritikus hangvételének köszönheti. Balogh Éva minapi blogja egyedülállóan megállapítja, hogy a Radnóti és Konrád elleni kirohanás egyben zsidóellenes kirohanás is, és ez árnyékot vet Orbán és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szoros barátságára is.

És ha már Izrael, a Haaretz izraeli lap felkészíti olvasóit: Netanjahu kormányfő kampányához mintát Orbán Viktor ad a következő izraeli parlamenti választásokon.  Azaz támadja a kisebbségeket, belső és külső ellenségeket keres, hirdeti a nemzetállamot – magyarán: visszanyesi a demokráciát.

Nemcsak nálunk, de a külföldi médiában is híre futott Jimmy Fallon Tonight Showjának, amelyben az ismert amerikai színésznő-komikus, Kate McKinnon új oldaláról mutatkozott be, amikor magyarul rappelt Józsefvárosról – miután megtanulta egy magyar együttes dalát. Elmondta, több mint egy éven át forgatott hazánkban „A kém, aki dobott engem” című filmmel, s rájött, még egy ebédet sem tud rendelni magyarul.  Szégyellte magát és akkor elhatározta, Erik sofőrje és barátja tiszteletére megtanul magyarul egy dalt rappelni. Azóta is csodájára járnak, mert Kate McKinnon kiejtése olyan jó, hogy a közönség minden további nélkül be tudott segíteni a rappelésbe. Többek között a Hollywood Reporter és az Inquisitr folyóirat is beszámolt Kate nem mindennapi teljesítményéről.

A UPI hírügynökség pedig Cate Blanchett nyári forgatásának hírét vitte: az Oscar-díjas színésznő Budapesten forgatta a Documentary Now című sorozat harmadik évadjának egyik epizódját, amelyben a 2012-i berlini filmfesztivál paródiáját adja elő Maria Abramovichot alakítva. A népszerű sorozat narrátora Helen Mirren.