Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Adathalász-támadásroham ipari szervezetek százai ellen

Adathalász-támadásroham ipari szervezetek százai ellen
(Tudósítónktól)

Ipari szervezetek ellen irányuló pénzügyi adathalász e-mail-rohamot azonosítottak nemrég a Kaspersky Lab szakértői.  Mindeddig 400, többségében oroszországi érintett vállalatról tudnak. A támadássorozat tavaly ősszel kezdődött, és főként a kohászat, az energia- és építőipar, a logisztika területén használt asztali számítógépek százait fertőzte meg.

A támadók rosszindulatú mellékleteket tartalmazó, a gyanútlan áldozatoktól bizalmas információk megosztását kérő e-maileket küldtek a kiszemelt gépekre. A támadás 800 alkalmazott munkahelyi számítógépét érte el. Az e-maileket az adott cég tevékenységi köréhez kapcsolódó, hivatalos beszerzési- és/vagy számviteli levélként álcázták

Amikor a címzett a küldemény megnyitása végett rákattintott a fertőzött mellékletekre, egy módosított legális szoftver települt észrevétlenül az áldozat számítógépére. Ezáltal a bűnözők csatlakozhattak a számítógépre és lehetőségük nyílt megvizsgálni az őket érdeklő dokumentumokat és szoftvereket. Ha további adatokra, akár rendszergazdai jogosultságokra, vagy használói hitelesítési adatokra, Windows-fiókokra volt szükségük, akkor új és újabb „személyre és cégre” szabott rosszindulatú programokat telepítettek. Volt közöttük kémprogram, távoli hozzáférési program, olyan malware, amely a vállalati hálózatok sérülékenységeit kereste. A szakértők Mimikatz-programot is azonosítottak, amellyel adatok nyerhetők ki Windows-fiókokból.

További információk az ipari szervezetek elleni támadásról ezen a linken.