Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hétvégi hírdesszert – fűzfán fütyülő rézangyal

Hétvégi hírdesszert – fűzfán fütyülő rézangyal
Iván Katalin

Néhány vidám perc a forró hétvégére. Iván Katalin, a Kuriózumok könyve szerzője ezúttal csupa könnyed érdekességet szedett össze legújabb kötete nyomán. (A kép forrása: https://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/510531/London-Marathon-2016-pictures-Tim-Peake-starts-race-from-space-funny-costumes)

Futópad az űrben. A világűrben futott maratonit 2016-ban Tim Peake brit űrhajós. Méghozzá egy időben a nevezetes londoni maratoni versennyel. A távot – miközben képernyőn követte a több mint 37 ezer résztvevővel zajló versenyt – futópadon tette meg. A súlytalansággal kapcsolatos problémát pedig úgy oldotta meg, hogy egy, a hátizsák pántjához hasonló, rugalmas hámot erősített magára, amely mozgás közben a „talajon” tartotta.

A szelíd káromkodások közé számít, amikor valaki azt mondja, hogy „azt a fűzfán fütyülő rézangyalát”. A meglehetősen furcsa kijelentés nem valamiféle játék a szavakkal. Van ilyen! A mondás a juhászok szóhasználatából ered. Ők tudniillik a nyájat rézből készült csapdákkal védték, amelyeket a fűzfák ágaira erősítettek. Amikor farkasok érkeztek, ezek a fémszerkentyűk megmozdultak, és jelezték, hogy jó lesz vigyázni. Azonban az is előfordult, hogy csak a szél mozgatta meg őket. Ami, persze, bosszúság volt, hiszen hiábavalóan ijesztgették és zavarták meg pihenésükben az embereket. 

Az Antarktiszon gyakorlatilag a Föld összes idősávja áthalad, úgyhogy szabad a választás, ki melyikhez szeretne igazodni. Az a gyakorlat alakult ki, hogy az ott dolgozó kutatók már csak az egyszerűség kedvéért is a saját országuk zónájához alkalmazkodnak. Így egyszerűbb a kommunikáció hazaiakkal. Gyakorlati jelentősége amúgy sincs a dolognak. Hiszen az időzónát nem kell a napszakhoz igazítani. A téli hónapokban meg egész nap sötét van, nyáron viszont huszonnégy órán át süt a nap.