Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Alakulóban Európa legnagyobb védett folyami területe

Alakulóban Európa legnagyobb védett folyami területe
WWF Magyarország

Az UNESCO „ember és bioszféra” programjának nemzetközi koordinációs tanácsa az idei konferenciáján bioszféra-rezervátummá nyilvánította a szlovéniai Mura-szakasz 29 ezer hektárnyi folyami és ártéri területét. Ez a következő láncszem abban a kezdeményezésben, melynek célja az öt országon átívelő Mura–Dráva–Duna bioszféra-rezervátum létrehozása, amelyben a WWF is aktívan részt vesz. (Kép: Aleksander Koren.)

A jelölést még 2016-ban nyújtotta be az UNESCO számára a szlovén környezetvédelmi minisztérium. Az Európa Amazonasának is nevezett hatalmas területen belül a magyarországi, a szerbiai és a horvátországi részt az UNESCO már elismerte bioszféra-rezervátumként, így Szlovéniával együtt jelenleg 850 ezer hektárnyi természeti és kulturális tájat vett védettsége alá az UNESCO a három folyó mentén. Hamarosan az ötödik ország is csatlakozhat, ugyanis következő lépésként a Spielfeld és Bad Radkersburg közti ausztriai Mura-szakasz is része lehet ennek a páratlan, egybefüggő területnek.

Arno Mohl, a WWF Ausztria Mura–Dráva–Duna-programjának vezetője (a fenti képet is ő készítette) kijelentette, hogy az UNESCO döntése mérföldkő Közép-Európa legnagyobb természetes folyórendszerének védelmében. Segítheti az olyan természetkárosítások elleni küzdelmet, mint például a szlovéniai Hrastje Mota közelébe tervezett murai vízerőmű megépítése, továbbá erősíti a helyi lakosok saját környezetük iránti elkötelezettségét is.

A szlovéniai Mura Bioszféra-rezervátum – amely egyben Natura 2000 terület is – körülbelül 100 kilométer hosszan terül el a Mura mentén, az osztrák–szlovén határtól egészen a horvát–magyar határig húzódik. Ez az állat- és növényfajokban rendkívül gazdag térség Szlovénia legnagyobb ártéri erdeinek ad otthont. Rengeteg fekete gólya, valamint a halak számára is ideális élőhely. Mára megritkult olyan vándorló halfajok, mint például a dunai galóca és a kecsege útját nem zárják el gátak, szabadon úszhatnak a Dráván keresztül a Dunába.

Czabán Dávid (WWF) felvétele.

Az öt országra kiterjedő bioszféra-rezervátum létrehozásával párhuzamosan konkrét természetvédelmi munkák is zajlanak az egyes területeken. Összértékük 14 millió euró, melyet az Európai Unió társfinanszírozóként támogat. Tavaly óta a „coop MDD” kezdeményezésben a szakemberek szorosan együttműködnek a Mura–Dráva–Duna régióban a közös célok elérése és a határokon átnyúló természetvédelmi intézkedések végett. A múlt hónapban megkezdték az „Európa Amazonasa kerékpárút” tervezését, emellett pedig a folyók és árterük helyreállítása is zajlik, létrehozandó a természetes élőhelyeket.

Partnereivel közösen a WWF évek óta dolgozik azért, hogy létrejöjjön az öt országra kiterjedő bioszféra-rezervátum a Mura, a Dráva és a Duna mentén, amely az ausztriai Spielfeldtől egészen a szerbiai Palánka városáig húzódik. Még 2011-ben öt ország – Ausztria, Magyarország, Szlovénia, Horvátország és Szerbia – környezetvédelemmel foglalkozó miniszterei nyilatkozatot írtak alá, mellyel elkötelezték magukat a határokon átnyúló bioszféra-rezervátum létrehozása mellett. Ha ez megvalósul, akkor összesen 700 kilométernyi folyószakasz és egymillió hektár ártéri terület élvezhet nemzetközi védelmet. A megvalósítást azonban számos tényező nehezíti, mint például a vízerőmű-építések vagy a további folyószabályozások terve.