Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Már 26 Galileo-műhold kering a Föld körül

Már 26 Galileo-műhold kering a Föld körül
Infovilág

Ma újabb négy Galileo-műholdat bocsátottak fel sikeresen az európai Ariane-5 hordozórakétán a Francia-Guyanában működő európai űrrepülőtérről. A mostanra 26 műholdat tartalmazó konstellációval az EU globális navigációs műhold-rendszere még pontosabb jelet ad egy sor fontos szolgáltatás számára. (A kép forrása: Inside GNSS)
 
A Galileo 2016 decembere óta nyújt helymeghatározási és időmérő szolgáltatásokat mintegy 400 millió használó számára. A mai felbocsátás közelebb viszi a konstellációt a 2020-ban elérendő teljes működési kapacitásához (30 műhold). Az akkor elérhető 20 cm-es rekordpontossággal a Galileo lesz a világ legpontosabb műholdas navigációs rendszere.
 
A Galileo jelenleg háromféle műholdas navigáción alapuló szolgáltatást nyújt:

  • A nyilvános Galileo-szolgáltatás egy ingyenes helymeghatározási, navigációs és időmeghatározási szolgáltatás, amelyet bárki használhat Galileo-funkcióval rendelkező eszközökkel.
  • A Galileo keresési és mentési szolgáltatása meghatározza egy bekapcsolt helyzetjeladóból érkező vészjelek kiindulási helyét.
  • A Galileo kormányzati ellenőrzésű szolgáltatása biztonsági szempontból érzékeny alkalmazásokat foglal magában, például katonai műveletek céljára a hatóságok részére kialakított titkosított szolgáltatást.

Az összes Galileo-műholdat azon gyerekek után nevezik el, akiknek a rajzait a 2011-ben megrendezett Galileo rajzversenyen nyertes képként kiválasztották. A ma útjára indított 4 műhold neve: Tara (Szlovéniából), Samuel (Szlovákiából), Anna (Finnországból) és Ellen (Svédországból).