Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécsben működik az új Duna Stratégia Pont

Bécsben működik az új Duna Stratégia Pont
EuroCommPR*Bécs

Brüsszel után mostantól Bécsben lesz a Duna Stratégia Pont, amely az EU Duna Régió Stratégiájának végrehajtását segíti elsősorban koordinációs feladatok ellátásával. A stratégia-pontnak egy cselekvési tervet is ki kell dolgoznia, amellyel az EU-s támogatási programok közti párhuzamokat szüntethetik meg.  (Kép: az Öreg-Duna felső szakasza © Eurocomm-PR / Mario Lang)

Az EU Duna Régió Stratégiájának megvalósítását 2015 májusa óta segíti a Duna Stratégia Pont, amely egykor Baden-Württemberg brüsszeli állandó képviseletén működött kísérleti jelleggel. Az iroda feladata az volt, hogy ösztönözze és erősítse az együttműködést a stratégia végrehajtásában közreműködő intézmények, szervezetek és egyéb résztvevők között. A Duna Stratégia Pont 2017 őszén felfüggesztette működését, 2018 nyarától azonban Bécsben folytatja tevékenységét.

Az Öreg-Duna egy kedvelt partszakasza © Eurocomm-PR / Mario Lang

A bécsi Duna Stratégia Pont élén Rudolf Schicker mérnök, várostervezési tanácsnok és az Osztrák Területfejlesztési Konferencia ügyvezetője áll. Az iroda feladata lesz a többi között egy olyan cselekvési terv kidolgozása, melynek segítségével az eddiginél könnyebben kiszűrhetők lesznek az új uniós támogatási programok közötti átfedések. „Nagyon örülök, hogy Bécset választották a Duna Stratégia Pont székhelyének. A döntés nem utolsó sorban annak köszönhető, hogy az elmúlt években Bécs nagyon intenzíven részt vett az EU Duna Régió Stratégiájában. Rudolf Schicker vezetésével új, határozott impulzusokat adunk a Duna Régió Stratégiájának" – üdvözölte Michael Ludwig, Bécs polgármestere a döntést.

Az Európai Unió Duna Régió Stratégiáját 2011. június 24-én fogadta el az Európai Tanács. A tizennégy országot és mintegy 115 millió embert érintő stratégia célja a dunai makrorégió fenntartható fejlesztésének segítése, a természeti területek, tájak és kulturális értékek védelme valamint a versenyképesség növelése. A stratégia tizenegy fő területet fogalmaz meg.

A stratégia megvalósítását az Európai Bizottság koordinálja, a tizenegy prioritási terület mindegyikét két-két ország, illetve város irányítja. Mivel az osztrák főváros már a kezdetektől fogva intenzíven részt vett a stratégia kidolgozásában, Szlovéniával közösen a 10-es kiemelt területért – az intézményrendszer kibővítése és az intézményi együttműködés megerősítése – felel. Ösztönzi a tudástranszfert az egyes közigazgatási szintek közötti együttműködésben, segíti a civil társadalom továbbfejlődését, erősíti a városok és régiók közötti hálózatokat, intenzívebbé teszi a nagyvárosok és határokon átnyúló régiók közötti együttműködést, valamint hatékonyabbá teszi a finanszírozási források felhasználását a különböző kezdeményezések megvalósításakor.

Bécs a kezdetektől fogva a városok, települések és régiók szerepét hangsúlyozta a stratégia megvalósításában, mivel kizárólag ezeknek van közvetlen kapcsolata az állampolgárokkal.