Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Úton a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig a világ leghosszabb dunai képe

Úton a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig a világ leghosszabb dunai képe
Infovilág

Ezer méter hosszú vásznon örökítette meg a Duna egyedülálló tájait, valamint veszélyeztetett növény- és állatfajait a szerbiai Szond városából származó Ana Tudor festőnő. A világ leghosszabb dunai képe csaknem háromezer kilométeres útra indult ezen a nyáron a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig(Gyarmati László felvételei.)

Az Art of Danube kiállítás különböző országokat érintve 13 városban áll meg, a többi között Budapesten is, ahol mára kikötött. A kiállítás hazai partnere a WWF Magyarország, valamint a Város és Folyó Egyesület. Az érdeklődők megcsodálhatták a rekord hosszúságú festményt, ezzel együtt pedig megismerhették a Duna mentén élő veszélyeztetett növény- és állatfajokat. Az Art of Danube kiállítást az AWP Vadvédő Egyesület (Association for Wildlife Protection) szervezi partnereivel.

Az Art of Danube a természet megtapasztalása a művészeten keresztül. A név maga már egy program, de a szervezők a kiállítással lehetőséget is szeretnének teremteni információs események számára. Jó néhány állomáson kreatív keretprogram kapcsolódik a kiállításhoz, amely művészi módon foglalkozik a folyó menti élettel. A budapesti program ma este kilenc órától a VALYO (Város és Folyó Egyesület) -kikötőben a Blue Heart/Kék szív című dokumentumfilmet láthatja a közönség.

A festmény Budapesten a Carl Lutz felső rakpart Margit és Árpád híd közötti szakaszán megtekinthető reggel 8 órától sötétedésig. Az Ana Tudor festőnő által megálmodott és megvalósított festmény összesen ezer méter hosszú, 80 cm magas, a vászon hatvannál több különálló, összefűzhető tekercsből áll. A műalkotást ma reggel helyezték ki önkéntesek .

A Duna Európa második leghosszabb folyója: 2857 km hosszan folyik keresztül 4 fővároson, és 10 országot érint. A folyó 20 millió embernek lát el ivóvízzel, valamint számos veszélyeztetett fajnak ad otthont. A Dunához köthető fajok, valamint a Duna mentén élő emberek életterét azonban súlyosan veszélyezteti a partszakaszok beépítése és a szennyezés. A szervező és partnerei az Art of Danube kiállítással arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a folyó és árterének védelme mindenki számára rendkívül fontos feladat. A WWF Magyarország kiemelten kezeli a folyók és vizesélőhelyek megóvását, éppen ezért örömmel állt a kezdeményezés mellé.

„A Duna természeti örökségünk része, számtalan dolgot ad nekünk, ami mindennapi életünkhöz elengedhetetlen. Fontos ivóvízbázis, a rekreáció széles választékát kínálja, vízi sportok, horgászat, és strandélmények kötődnek hozzá, de a mezőgazdaságban is alapvető szerepet tölt be. Európa második leghosszabb folyója azonban teljes vízgyűjtőjén ártereinek kétharmadát elveszítette. Közös feladatunk, hogy a folyó és ártereinek értékét újra megismerjük és megóvjuk” – hangoztatta újságírók előtt Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. A kezdeményezésről, a vándorkiállításról és a veszélyeztetett fajokról további információk itt, tessék kattintani!